{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" gostuje u Tešnju

19.12.2012. u 14:02
2
2
"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" gostuje u Tešnju
2
"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" gostuje u Tešnju
Foto: Klix.ba
Predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" bit će izvedena u pozorištu u Tešnju, 22. decembra.
Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva. To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu.

O nadi i beznađu. Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom „Vltavom“. Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik…

Reditelj Sulejman Kupusović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji naglasio je kako je ovo tekst koji je ponovo postao veoma aktuelan i živ, te da je napisan upravo za scenu Kamernog teatra 55. Dodao je da će cijela predstava biti depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

Uloge u predstavi su ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Feđa Štukan, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Sadžida Šetić, Sabina Bambur i Dragan Jovičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: