Kultura
0

U "Zvonu" predstavljanje publikacije "Fandium"

FENA
U Cafe-galeriji "Zvono" u Sarajevu kao prvi od događaja u okviru obilježavanja 18 godina vlastitoga rada, kulturalna asocijacija "Ambrosia" iz Sarajeva 24. januara će predstaviti tri prva broja publikacije "Fandium" 7.

Promocija će biti popraćena videoprojekcijom i muzičkom slušaonicom.

Naziv "Fandium" je Ambrosijin neologizam, složenica od riječi fanzin i compendium. Riječ je o svojevrsnom arhivskom projektu - publikaciji kojom Ambrosia u nizu pojedinačnih izdanja evocira vlastito praktično i teorijsko djelovanje od 1995. godine, kao i djelovanja koja nisu proizvod same Ambrosije, ali su bliska njenoj estetici i umjetničkoj praksi.

Fandium 7-1 donosi korpus tekstova koji iz različitih perspektiva i disciplina pokušavaju pokazati i odgovoriti na pitanje šta je to Ambrosia.

Fandium 7-1 sadrži i audio-CD s kompozicijama eksperimentalne muzike iz Ambrosijine muzičke radionice.

Fandium 7-2 cjelokupno je posvećen serijalu od 52 radio-emisije pod nazivom "Pojmovnik povijesnog umiranja", koje su realizirane od 1995. do 1996. na radiju Studio 99.

"Pojmovnik" prati povijest umjetnosti, ideja i događaja koji su oblikovali svijet kakvim ga Ambrosia vidi i iz kojeg nastaje.

Ovo izdanje Fandiuma sadrži izbor tekstova iz spomenute radio emisije, kao i audio-CD sa izborim priloga.

Fandium 7-3 u fokus stavlja umjetnost performansa općenito, budući je to područje najčešćeg djelovanja same Ambrosije.

Ovaj broj donosi DVD sa dokumentarnim video-snimkom Ambrosijinog performansa Cabaret, izvedenog u Ljubljani 1997. godine.

Djelujući u području (kontra)kulturalne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, "Ambrosia" je realizirala više od 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih projekata – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, koncerata, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu "Ambrosia" kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od "izama", depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti, te istražuje i igra se sa značenjima.