Kultura
105

U "Zvonu" otvorena izložba fotografija Armina Smailovića

Klix.ba
Izložba radova istaknutog freelance fotografa s njemačkom adresom Armina Smailovića, na kojima su zabilježene pripreme boksera Andreasa Sidona za meč, otvorena je sinoć pred sarajevskom publikom u kafe-galeriji "Zvono".

Riječ je o fotografijama iz reportaže "Strah" za koje je, zajedno s novinarom Takisom Wurgerom, osvojio prestižnu nagradu "Hansel-Mieth" za 2014. godinu. Reportažu je objavio njemački časopis Der Spiegel.

Uoči otvaranja izložbe Smailović je kazao novinarima da je oko mjesec dana zajedno s Wurgerom pratio pripreme boksera Andreasa Sidona koji se u 50-im godinama odlučio na izazov još jednog izlaska u ring.

"Fotografija akcentira njegovu borbu. Bili smo u Las Vegasu gdje se Sidon pripremao za borbu, a njegova je cijela životna priča bila borba. Prije tog meča koji je održan u aprilu prošle godine, njegova je priprema predstavljala borbu za život i opstanak, jer se tu odlučivalo hoće li dobiti neku premiju ili ne. Na kraju je dobio taj meč u trećoj rundi nokautom", istaknuo je Smailović.

On podvlači da je njegov prvi profesionalni zadatak bio izvještavanje iz rata u Hrvatskoj, netom nakon što je diplomirao u Minhenu u junu 1991. godine. Međutim, ističe da je bio mlad te su ga scene koje je vidio teško pogodile.

"Nisam tip ratnog fotografa ili novinara. Iako sam poslije stalno išao u krizna područja, nisam radio ratne reportaže, već priče na drugoj ili trećoj liniji tih dešavanja. Dokumentarna fotografija je za mene jako važna jer mogu određeno duže vrijeme, duboko i s težinom, ući u određenu priču", naglasio je on.

Izložba fotografija bila je postavljena u zgradi Der Spiegela, a ovo je njena prva postavka van Njemačke.