|

U Zenici promovisan roman "Snovi i tama" Dušana Muse

U Zenici promovisan roman "Snovi i tama" Dušana Muse
12
Klix.ba
15.11.2012. u 20:04
4
komentara
12

dijeljenja
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Foto: Klix.ba
U čitaonici Opće biblioteke u Zenici u okviru Mjeseca knjige 2012. godine promovisan je roman Dušana Muse "Snovi i tama".
Pred nešto starijom publikom bivši novinar lista "Naša riječ" iz Zenice promovisao je roman koji nosi dvije glavne značajke, antiratnu ideju i autobiografsku crtu.

U kritičkom osvrtu Željka Grahovca istiće se da roman "Snovi i tama" od početka do kraja proteže antiratnu ideju kroz stavove i ideje glavnog lika, gdje su i kroz sam naziv romana "Snovi i tama" predstavljena varka i stvarnost našeg vremena.

"U ovom romanu koji se priča u trećem licu, autor je na strani pojedinca, a glavni likovi su predstavljeni kao dvostranično marginizirane ličnosti. Pogled iskosa i sa strane nekog pojedinca koji nije bio u prilici ili se patio da se poistovjeti sa nekim stavom o životu. Najveća dragocjenost ovog romana je ta da je u našoj zajednici bezbroj zbivanja na koje smo zaboravili s vremenom, a ponovo se projiciraju u ovoj knjizi kako bi nas podsjetili na sve to. Na neki ne nametljiv način pokušava se govoriti o tome kakvo je mjesto pojedinca u vrtlogu historije gdje svi imaju druge ciljeve", riječi su kritičara ovog romana, Željka Grahovca.

Inače, Dušan Musa je svoj prvi roman napisao prije 14 godine kada je predstavio svoju Književnu zbirku, a roman "Snovi i tama" dugo vremena je čekao svoj danak da se predstavi čitateljima.

"Kada je riječ o romanu, koncipiran je je od onih misli koja su nam se svima dogodila 1992. godine kada je rat počeo. Svi smo se pitali kako će biti i kako će završiti. Upravo, zbog toga što roman obuhvata ono u čemu smo svi se zadesili, nisam imenovao gradove u romanu, Sarajevo, Bugojno, Mostar, Zenica, spominje se samo riječ grad jer se to desilo u svakom gradu ali samo sa drugim odrednicama. Likovi su predstavljeni od poznate Tolstojeve o opisu sela i svijeta.", riječi su autora romana "Snovi i tama", Dušana Muse, koji je kako ističe kroz pisanje romana i istraživao historiju Bosne i Hercegovine, te pokušao naći "šifru" zašto su skoro svi ratovi prolazili kroz BiH:

"Kroz proučavanje nastojao sam saznati zašto su se ratovi baš dešavali u BiH, ali nisam saznao to, saznao sam da se većina njih desila u proljeće i da su svi trajali neke tri-četiri godine koliko je izdržala ekonomska baza, jer s vremenom nestane i municije i hrane i jednostavno stane", zaključio je Musa.

Prema riječima autora romana, roman je predstavljen u sažetoj verziji, a tiraž je dostupan kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji gdje je čitanost romana doista zadovoljavajuća, dok proizvodnja romana u Hrvatskoj nije puštena zbog neke teže ekonomske situacije u kojoj se nalazi naš zapadni susjed.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...