U Zenici izložba o Mostaru: I 20 godina poslije sve je isto

Klix.ba
10.1.2013. u 20:52
0
43
U Zenici izložba o Mostaru: I 20 godina poslije sve je isto
0
1/13 Foto: Klix.ba
2/13 Foto: Klix.ba
3/13 Foto: Klix.ba
4/13 Foto: Klix.ba
5/13 Foto: Klix.ba
6/13 Foto: Klix.ba
7/13 Foto: Klix.ba
8/13 Foto: Klix.ba
9/13 Foto: Klix.ba
10/13 Foto: Klix.ba
11/13 Foto: Klix.ba
12/13 Foto: Klix.ba
13/13 Foto: Klix.ba
U Muzeju grada Zenice večeras su predstavljene fotografije Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u okviru izložbe "Mostar 20 godina poslije".
Domaćin večerašnje izložbe fotografija bio je direktor Arhiva FBiH, Adamir Jerković koji je Zeničanima predstavio 25 fotografija koje prikazuju kako je Mostar i dvadeset godina poslije podijeljen grad koji ima dvije strane.

Jerković je u svome govoru kazao kako problem nije novac, već postupci ljudi koji bi morali znati da isključivost i segregacija ne vodi nikamo, te da je proces reintegracije Mostara prioritet svih prioriteta.

"U Mostaru je vođen užasan rat, sa ekstremno teškim posljedicama koje i danas opterećuju ovaj grad. Činjenica je da i dvadeset godina od tada Mostar zaostaje u obnovi grada, ali i rekonstrukciji uma", rekao je Jerković.

Zeničanima je stanje u Mostaru predstavljeno kroz fotografije koje prikazuju građevine koje su, nakon dvadeset godina obnovljene ili netaknute, nakon što su razrušene u proteklom ratu.

"Ovaj proces srastanja grada, koji je bio razrušen u minulom ratu, otežano se odvija. Bilo ko kada dođe u Mostar osjeti podjelu grada", kazao je Jerković.

Zenica je bila drugi grad u kojem su izložene fotografije Arhiva FBiH, a prva izložba je premijerno bila predstavljena u Mostaru.

"Ova izložba je na kraju krajeva izraz naše ljubavi prema čudesnom gradu i mi ćemo sa ovom izložbom obići sve značajnije gradove u Bosni i Hercegovini, a planirano je predstavljanje i u Istanbulu", zaključio je Jerković.


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: