U Sarajevu
122

U Zemaljskom muzeju upriličen program povodom godišnjice rođenja Maka Dizdara

N. C.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Prigodnim programom u Zemaljskom muzeju u Sarajevu večeras je obilježen MakDan, povodom godišnjice rođenja književnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Povodom obilježavanja rođenja Maka Dizdara članovi Mostarskog teatra mladih će izvesti poetski performans pod nazivom "San pedeset i prvi".

MakDan se obilježava u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u partnerstvu s Gradom Sarajevo i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine.

Mehmedalija Mak Dizdar rođen je za vrijeme Prvog svjetskog rata u u Stocu u Bosni i Hercegovini. Godine 1936. Dizdar se preselio u Sarajevo gdje je pohađao i završio gimnaziju. Počeo je da radi u časopisu Gajret, koji je regulisao njegov brat Hamid, a koji je osnovao Safvet beg Bašagić.

Njegova poezija spojila je utjecaje iz bosanske kršćanske kulture, islamskog misticizma i kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne, a posebno stećaka. Njegova djela "Kameni spavač" i "Modra rijeka" vjerovatno su najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. stoljeća.