{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Bosanskohercegovački ćilimi"

F
1.2.2007. u 21:47
0
2
U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Bosanskohercegovački ćilimi"
0
U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Bosanskohercegovački ćilimi"
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvorio je u četvrtak u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu izložbu "Bosanskohercegovački ćilimi" čime je počelo i obilježavanje 120 godina osnivanja i rada te institucije kulture.
Na izložbi "Bosanskohercegovački ćilimi" izložena je najvrjednija kolekcija od 42 ćilima raznih motiva iz raznih dijelova BiH izrađenih u kućnoj ili radioničarskoj proizvodnji koje su kustosi Zemaljskog muzeja BiH sakupili u proteklih 120 godina, a neki od njih su i pokloni muzeju.

Najkarakterističniji od motiva na ćilimima je kolo koje simbolizira život, a na bh. ćilimima je veoma prisutna crvena boja kao simbol mladosti i života. U zbirci ćilima Zemaljskog muzeja BiH čuvaju se primjerci nastajali u periodu od prvih decenija 19. do 80-tih godina 20. stoljeća. Večerašnja izložba trebalo bi da bude postavljena u narednih šest mjeseci.

Ćilim ili kilim je vunena tkanina koja služi za zastiranje poda, pokrivanje sećija i kreveta, ukrašavanje zidova ili za molitvu, a značajni ćilimarski centri u BiH bili su u Bosanskom Petrovcu, Prozoru, Bjelaju, Ostrošcu, Glamoču, Foči, Rogatici...

Zemaljski muzej BiH osnovan je na današnji dan 1888. godine, a rođendan te institucije kulture obilježavat će se tokom cijele godine pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: