{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu otvorena izložba "Rembrandt: grafike"

F
10.12.2008. u 08:59
0
2
U Zagrebu otvorena izložba "Rembrandt: grafike"
0
U Zagrebu otvorena izložba "Rembrandt: grafike"
Reprezentativna izložba "Rembrandt: grafike" slavnog nizozemskog slikara i grafičara Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606.-1669.) otvorena je sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Izložena djela su iz fundusa Zemaljskog muzeja "Joanneuma" u Grazu. Od 110 originalnih bakropisa koliko ih se čuva u Muzeju u Grazu, na zagrebačkoj izložbi predstavljena su 103 bakropisa velikog majstora nastala od 1628. do 1665. godine.

Riječ je o jednoj od najcjelovitijih zbirki Rembrandtovih grafika koje su tematski podijeljene u devet skupina, autoportreti, portreti, motivi iz Starog i Novog zavjeta, književnosti, žanr scene, krajolici i drugo.

Autorica izložbe je kustosica Zbirke Stare galerije Zemaljskog muzeja "Joanneum" Karen Leitner-Ruhe, a koordinatorica je voditeljica Zbirke grafika Muzeja za umjetnost i obrt Anđelka Galić.

Rembrandt je izradio oko 290 grafičkih ploča. Za razliku od drugih umjetnika sam je radio otisak svojih grafika. Izloženim djelima posjetitelji će dobiti uvid u autentični umjetnički ambijent Nizozemske i Europe 17. stoljeće te će uživati u fantastičnoj tehnici izrade izloženih grafičkih listova jednog od najvećih majstora bakropisa, rekao je ministar Biškupić.

Ova izložba je plod austrijsko-hrvatske suradnje, tačnije Muzeja za umjetnost i obrt i Zemaljskog muzeja iz Graza, jer je u Grazu prošle godine bila izložba grafika G.B. Piranesija iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, rekao je hrvatski ministar kulture, dodavši da ova izložba otvara prostor daljnje uspješne suradnje i uspješnih projekta.

Izložba će ostati otvorena do 15. februara.

Jedna od njezinih zanimljivosti je što je u jednoj sobi Muzeja postavljen tiskarski stroj isti onakav na kojemu je veliki majstor stvarao svoje grafičke listove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: