Od 23. do 25. juna
16

U Vijećnici večeras otvoren drugi Sarajevo Photography Festival

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Vijećnici večeras otvoren drugi Sarajevo Photography Festival koji okuplja etablirane i nove fotografe iz cijelog svijeta, a trajat će od 23. do 25. juna.

Festival nudi dinamičan niz aktivnosti, uključujući izložbe, radionice, predavanja i diskusije, kao i preglede portfolia i događaje umrežavanja. Izložbe, koje se sastoje od samostalnih i grupnih izložbi, sadrže široku paletu fotografskih stilova i tehnika.

"Večeras se zvanično otvara Sarajevo Photography Festival koji traje tri dana, od petka do nedjelje. Otvaramo ga izložbom finalista i nagrađenih fotografija koje su se takmičile u sklopu festivala", kazala je Aida Redžepagić, organizatorica festivala.

Ona je dodala da postoji osam kategorija u sklopu kojih je žiri ocijenio po deset najboljih u svakoj kategoriji.

"Večeras će biti dodjeljen i Grand Prix te nagrade za prva tri mjesta u svakoj kategoriji, a imamo i nekoliko posebnih pohvala koje je žiri uručio određenim fotografijama koje su ih impresionirale. Ono što bih željela naglasiti jeste da smo ove godine imali veliki broj prijava te su stigle prijave iz 45 zemalja svijeta. To je brojka koja nama donosi različitost i čini ovu izložbu interesantnom", kazala je.

Nadalje, festival nudi radionice i predavanja koje vode iskusni fotografi i stručnjaci iz industrije. Ove sesije pokrivaju različite teme, od tehničkih vještina do konceptualnih pristupa, pružajući vrijedan uvid u širi pejzaž fotografije.

Sarajevski festival fotografije ima za cilj promovirati fotografiju kao oblik umjetnosti, potaknuti dijalog i razmjenu između fotografa i publike, te prikazati kulturno bogatstvo i raznolikost.