"Hands Full of Happiness"
96

U Vijećnici otvorena izložba bh. slikara Amira Kurtagića: Refleksija života kroz 12 mjeseci

N. O.
Otvorenje izložbe "Hands Full of Happiness" Amira Kurtagića (Foto: D. S./Klix.ba)
Otvorenje izložbe "Hands Full of Happiness" Amira Kurtagića (Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličeno otvorenje izložbe "Hands Full of Happiness" bosanskohercegovačkog umjetnika Amira Kurtagića.

Kako je ranije najavljeno, postavka "Hands Full of Happiness" obuhvata 12 radova, nastalih u periodu između 2019. i 2021. godine. Broj slika nije slučajnost, jer kroz ovu zbirku umjetnik oslikava autobiografsku refleksiju života kroz 12 mjeseci.

Slikama velikih formata dominiraju detalji, boje, dinamika te svaka slika vodi posmatrača u drugu/novu dimenziju.

Zanimljivo je da je Kurtagić magistar mašinstva koji živi u Minhenu, ali nikad nije zaboravio svoju ljubav prema slikanju koja je rezultirala njegovom prvom samostalnom izložbom "Krovovi Sarajeva".

Njegovi prvi umjetnički radovi bili su inspirisani upravo Sarajevom, a prostor Vijećnice gdje je upriličeno otvorenje i nove izložbe za njega nosi poseban značaj.

Maestralni prostor sarajevske Vijećnice idealan je za predstavljanje slika velikih dimenzija, koje će posjetioci imati priliku pogledati do 30. aprila 2023. godine.

Samouki bh. slikar svoje prve radove kreirao je još u djetinjstvu, a s 15 godina počeo je oslikavati tehnikom ulje na platnu. U estetici svakodnevnog života pronalazi inspiraciju te su i njegovi motivi raznoliki, od mrtve prirode, arhitekture, pejzaža do ljudi.

Figure i objekti dominiraju djelima, a njegove izložbe i serije postaju sve više tematske. Kroz svoje šarene i raznolike kolekcije uvijek nastoji ispričati priču.