Kultura
0

U Veneciji izložba osnivača kolekcije Ars Aevi

FENA
Velika samostalna izložba iransko-talijanskog umjetnika Bizhana Bassirija pod nazivom "La Caduta delle meteoriti" ("Pad meteorita") otvorena je u srijedu, prvog dana 54. venecijanskog bijenala.

Kustos ove značajne izložbe je profesor Bruno Corà.

Bassiri je bosanskohercegovačkoj javnosti poznat kao umjetnik-osnivač Kolekcije Ars Aevi, a profesor Bruno Corà kao jedan od umjetničkih direktora, tačnije, umjetnički direktor Kolekcije Prato za Kolekciju Ars Aevi.

Izložba, u trajanju od 1. juna do 27. novembra 2011. godine, je postavljena u prostorima Nacionalnog arheološkog muzeja Venecije koji se nalazi na Trgu Svetog Marca, a njen promotivni banner na najistaknutijoj venecijanskoj lokaciji postaje jedna od najzapaženijih informacija u ambijentu bijenala.

Ciklusu "La Caduta delle meteoriti" prethodi originalna koncepcija prema kojoj je umjetnost, kao i sunce, vulkanički neuhvatljiva i prema kojem je "postojanje umjetničkog djela na ovom svijetu meteor koji dolazi iz kosmosa, koji ne pripada zemlji, ali joj se pojavljuje" (Bassiri).

Na ovoj izložbi predstavljena su djela koja će u predstojećim mjesecima biti postavljena u Sarajevu u prostoru nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke. Na inicijativu arhitekte Kenana Šahovića, potpisan je Protokol između Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kustosa Brune Corà i umjetnika Bizhana Bassirija da se njegova djela ugrade u formi stalne postavke u interijer objekta Biblioteke, saopćava Ars Aevi.