Kultura
31

U utorak počinje 19. Jazz Fest

Klix.ba
U Sarajevo su pristigli prvi gosti 19. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2015 koji će biti održan od 3. do 8. novembra.
Jazz Fest je statusom objavljenim na svojoj službenoj Facebook stranici najavio početak festivala: "I prvi je kroz cilj 19. Jazz Festa prošao i u Sarajevo došao Kiril Kuzmanov, a samo pola sata kasnije stigao je i Tigran Hamasyan. Za nas je festival već počeo!"

Pijanista Tigran Hamasyan sa svojim triom otvorit će u utorak u 20:30 sati u Bosanskom kulturnom centru glavni program ovogodišnjeg festivala, a makedonski saksofonista Kiril Kuzmanov istu će večer u 22 sata otvoriti program Late Nite Stage u klubu Monument. Nastupit će zajedno sa bosanskohercegovačkim bendom koji čine Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Amar Češljar.

U narednim danima publika će imati priliku uživati u nastupima američkog pijaniste Jasona Morana, američkog gitariste Al Di Meole, međunarodnog ansambla Vladimira Kostadinovića, poljskog trubača Tomasza Stanka, norveško-austrijskog dvojca Arve Henriksena & Christiana Fennesza, dobitnika Grammyja Kurta Ellinga i u projektu bh. umjetnika Vlade Džihana – Edgar Tones & The Su’sis sa velikim orkestrom.

Program festivala činit će i klupski program – svaku večer gosti solisti iz regije pridružit će se domaćim umjetnicima, uz jam sessione. Najmlađoj publici festivala namijenjen je Big Bang – “koncert velikog orkestra za malu publiku” i radionica za djecu.

I ove će godine Jazz Fest u okviru edukativnog programa Music Meeting ugostiti 80 mladih muzičara iz cijele regije: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni u box officeu u Bosanskom kulturnom centru koji od danas radi od 12 do 22 sata. Ulaznice po punoj cijeni prodavat će se samo na dan koncerta. Više informacija možete naći na www.jazzfest.ba.