U utorak otvaranje izložbe fotografija o običajima Hrvata u BiH

F
FENA
29.11.2009. u 13:57
0
1
U utorak otvaranje izložbe fotografija o običajima Hrvata u BiH
0
U utorak otvaranje izložbe fotografija o običajima Hrvata u BiH
U Umjetničkoj galeriji BiH u utorak, 1. decembra, u 19 sati otvara se izložba fotografija pod nazivom "Život, običaji i pučka pobožnost Hrvata u BiH".
Na fotografijama su prikazani različiti detalji iz života, običaja i pučke pobožnosti Hrvata iz dvadesetak različitih lokaliteta u BiH.

Široki spektar tema na fotografijama prikazuje mnoge elemente tradicijske kulture Hrvata u BiH i to od tetovaža na rukama, hodočašća, zaruka, scena vjenčanja pa do onih koje su inspirirane legendama ili pjesmama.

Među fotografijama nalazi se i nošnja iz Ivanjske kod Banja Luke koja je u Kini 2004. u okviru izbora "Top model svijeta", u konkurenciji šezdeset nošnji iz cijelog svijeta, proglašena najljepšom nošnjom na svijetu.

Autor projekta je Zvonko Martić, karmelićanin iz Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, a autor fotografija je Jasmin Fazlagić.

Izložbu organizuje Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije

Ova izložba je ujedno i predstavljanje katoličkog kalendara za 2010. godinu.

Izdavači kalendara su Vrhbosanska nadbiskupija i Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Izložbu će otvoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: