Narodno pozorište Sarajevo
0

U utorak baletna predstava "Mirisi cimeta"

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
U okviru Balet Festa Sarajevo večeras će u 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti upriličena baletna predstava "Mirisi cimeta" u izvedbi trupe Bitef Ballet Company iz Beograda.

Tim povodom organizirana je konferencija za novinare na kojoj su se predstavnicima medija obratili direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer, umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo te direktorica srbijanske trupe Jelena Kajgo.

Gojer je istakao značaj ovog festivala te izrazio zadovoljstvo kvalitetom programa.

"Od početka Festa najviše je profitirala sarajevska publika", kazao je Gojer.

Kajgo je pojasnila da je predstava "Mirisi cimeta" inspirirana intrigantnom starozavjetnom poemom "Pjesma nad pjesmama", poetičnom i intrigantnom dijelu Biblije koji pruža neograničeno mnogo asocijacija i prostora za tumačenje.

"Mnogi su pokušavali da ovu poemu povežu s duhovnom ljubavlju između čovjeka i Crkve, ali je ona prvenstveno najljepša ljubavna pjesma u kojoj je opisana ljubav između muškarca i žene", kazala je Kajgo.

Koncept i koreografiju za ovo djelo uradili su poznati, svjetski koreografi Gaj Vajcman i Roni Haver. Predstava je specifična i po tome što će biti odigrana uz "živu" muziku koju su komponirali Arvo Part, Lepo Sumera, Mart-Matis Lill i Erki-Sven, kompozitori iz Estonije.

Predstavu igraju: Sanja Ninković, Milica Pišić, Nevena Jovanović, Milica Jević, Nikola Tomašević, Nemanja Naumoski i Luka Lukić.