Sarajevo-Čačak
25

U Umjetničkoj galeriji BiH predstavljena izložba "Biblioteka - otvorena knjiga Balkana"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Selekcija iz bijenalne likovne internacionalne izložbe "Biblioteka - otvorena knjiga Balkana" predstavljena je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u saradnji s Centrom za vizuelna istraživanja "Krug".

Riječ je o likovnoj manifestaciji umjetnika balkanskog regiona i gostujućih zemalja koja je nastala 2006. godine, a koja se održava svake druge godine u Čačku. U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je predstavljen jedan dio izložbe sa petog Bijenala s tematskim okvirom ''Čiju pesmu pevam''. Po izboru i u organizaciji slikara Božidara Plazinića svoje radove izložila su 62 umjetnika iz više od 20 zemalja.

Obraćajući se prisutnima Božidar Plazinić ispričao je kako ovaj Bijenale prevashodno nije nastao iz umjetničkih razloga, već iz ljudske odgovornosti prema onome što se događa, a na šta čovjek ne može utjecati.

"Onda sam riješio da dam neki svoj doprinos i da nešto zasvijetli u toj situaciji koja je bila veoma tamna i nezgodna za sve nas. To se desilo 2006. godine kada je Crna Gora, posljednja članica naše nekadašnje zajedničke države, istupila iz Federacije. Nikako nisam mogao prepoznati da su granice tu gdje su danas i onda sam uz pomoć prijatelja s kojima sam nekada izlagao u Jugoslaviji odlučio napraviti izložbu koja će zavistiti samo od umjetnika", rekao je.

Podsjetio je kako su prvo napravili izložbu koja je bila na jugoslavenskom nivou te kako se onda ta mreža proširila na Balkan, Evropu i svijet.

"Već 2007., odmah nakon Čačka, ova izložba došla je u Collegium Artisticum. Bitna dimenzija ponuđenih radova je što su izloženi u Sarajevu koji su prvi prepoznali da ovo može biti ono što sada jeste. Ova izložba nije okupila samo značajne umjetnike, već je okupila i značajne kritičare koji su prepoznali naš entuzijazam i bez honorara dolaze u Čačak tako da se ta mreža širi na kritiku i teoretičare ", rekao je Plazinić.

Naglasio je kako veoma oprezno biraju umjetnike i kako su zadovoljni što će i u budućnosti biti nastavljena saradnja između Sarajeva i Čačka.