Kultura
14

U Umjetničkoj galeriji BiH postavljena izložba Zlatana Filipovića "Prostori sjećanja"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu postavljena je izložba pod nazivom "Prostori sjećanja" u kojoj bh. umjetnik Zlatan Filipović propituje ulogu i utjecaj digitalnih tehnologija na savremeni umjetnički izraz.

Izložba se sastoji od dva segmenta - realističnog (fotografije) i virtualnog (koji se može vidjeti samo uz pomoć pametnih uređaja). Upravo uz pomoć tih uređaja autor je i kreirao seriju fotografija i radove.

Izložene fotografije su polazna tačka za dodatno istraživanje koje je predstavljeno putem elektronske platforme, a omogućava otvaranje novih prostora u kreativnom umjetničkom stvaralaštvu.

Autor kaže da je većina izloženih radova nastala na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata, korištenjem tehnologija koje su dostupne svima, ali ih je on u ovom slučaju koristio na drugi način. Izložba će u Sarajevu biti postavljena do 5. februara, a postavka je napravljena namjenski za Umjetničku galeriju BiH. Upitan za planove, Filipović kaže da je svaki projekt korak ka novom istraživanju, a ovu postavku bi, kaže, rado pokazao publici i u drugim gradovima BiH i regiji.

Zlatan Filipović je umjetnik iz Sarajeva, a radi kao vanredni profesor na američkom univerzitetu u Šarži (Ujedinjeni Arapski Emirati). Dodiplomski studij u domenu slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a magisterij u domenu Elektronski integriranih umjetnosti na NYSCC Alfred Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović zadovoljna je zbog gostovanja umjetnika Zlatana Filipovića u tom umjetničkom prostoru te se nada da će i ubuduće sarađivati te razviti slične aplikacije koje bi mogli primijeniti na tu instituciju, odnosno postavke u Umjetničkoj galeriji BiH.