Povodom 8. marta
326

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH

Piše: E. Lj.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U prisustvu velikog broja posjetilaca u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, umjetničke, aktivističke i istraživačke inicijative koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Osim toga, na izložbi je predstavljeno je i 11 minijaturnih portreta od polimerne gline, koje je za potrebe grupnog finansiranja kampanje za knjigu #ŽeneBiH izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović.

#ŽeneBiH je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige, Amilu Hrustić Batovanju, Mashu Durkalić i Hatidžu Gušić, da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim.

"U martu prošle godine pokrenule smo kampanju koja će na prigodan način skrenuti pažnju na značajne žene iz BiH koje su napravile velike promjene u našem društvu u svojim oblastima te unaprijedile prava žena, a za koje mnogi ljudi uopće i ne znaju. Odlučile smo napraviti knjigu, jer smo shvatile da je to način da ta kampanja ostane negdje zabilježena. Ideja knjige je prikazati biografije tih žena, a odlučile smo se ilustracije umjesto fotografija jer smo odlučile njihova lica pokazati na malo drugačiji način", rekla je Hatidža Gušić.

Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH tako da knjiga #ŽeneBiH osim biografija sadrži i umjetnička djela.

Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić ističu da im nije bilo lako odabrati koje žene će naći svoje mjesto u ovoj knjizi i priznaju da je njihov izbor bio krajnje subjektivan.

"Bilo je teško donijeti odluku o tome koje će se žene naći u ovoj knjizi, jer su u našem društvu djelovale krajnje inspirativne žene koje su svakodnevno mijenjale našu društvenu stvarnost. Naš izbor je bio subjektivan, jer smo birale žene koje su nas inspirisale", rekla je Durkalić.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field istakao je da jedan dan u godini teško da je dovoljan za postizanje jednakosti žena u prilikama i tretmanu, ali je današnji i svaki drugi dan dobra prilika da se razmisli o tim izazovima.

Volonterska inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. kada su Hrustić Batovanja, Durkalić i Gušić putem svojih naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivale vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena.

Izložba je organizirana uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i otvorena je do 16. marta.