"Smicalice"
18

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba crteža Mice Todorović

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba crteža Mice Todorović "Smicalice" otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH, a 15 crteža zauzima važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti.

Izloženi crteži su u digitalnom printu, a nastali su nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu od 1929. do 1933. godine i izlagani su samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine. Kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić je istakla da ti radovi predstavljaju oštru kritiku ili kritički presjek društva tog doba.

"Ovo je izložba Mice kakvu nismo navikli da gledamo, jer je ona slikarica koja se najčešće povezuje sa instimističkim pejzažem i mrtvim prirodama", kazala je Udovičić.

Iako crteži nisu brojni, dodala je Udovičić, teme su vrlo šarolike, od lažne inteligencije, biblijskih motiva, poremećenih porodičnih odnosa, moći i utjecaja krupnog kapitala, sve ono što se tih godina događalo.

S obzirom na to da su radovi dosta šaljivi, to su Micine smicalice, pojasnila je Udovičić, tako je i izložba nazvana "Smicalice".

Inače, svi radovi Mice Todorović, više od 40, vlasništvo su Umjetničke galerije BiH.

Izložba će biti otvorena do kraja februara, a organizirana je u sklopu projekta Sarajevo History Book - finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, a projekt realizira Historijski muzej BiH, Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti BiH i Umjetnička galerija BiH.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981. godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Bila je jedan od deset osnivača ULUBiH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti. Bila je redovan član ANUBiH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.