Različite kulture
23

U Umjetničkoj galeriji BiH održan susret "Muzika priča"

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Susret "Muzika priča" održan je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Riječ je o kratkom pregledu muzičkog opisa Sarajeva iz Bosne i Hercegovine kroz stotine godina zajedničkog života i tolerancije.

Kroz note koje obilježavaju tradicionalnu muziku, sevdalinku, seferdsku muziku i klasiku, DUO WE i vokalni ansambl Korona je muzikom dočarao susret kultura u Sarajevu i Bosni Hercegovini.

Više od 500 godina džamije, sinagoge, pravoslavne i rimokatoličke crkve, građene su jedna pored druge, što je proizvelo spoj različitih kultura koje su ostavile veliki trag u arhitekturi, muzici, slikarstvu, književnosti i gastronomiji.

"Sarajevo susret kultura", nevladina organizacija osnovana s ciljem promocije Sarajeva i naše države, uz pomoć prijatelja ideje, sufinansiranje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, podršku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, DUO WE i članice vokalnog ansambla Korona organizovala je ovaj susret.

"Kroz raznovrsne aktivnosti pružamo podršku unapređenju i razvoju, uvodimo nove oblike edukacija i kreiramo inovativan prostor za promociju kulturnog turizma i turističkog bogatsva Bosne i Hercegovine poštujući univerzalne vrijednosti", naveli su iz ove nevladine organizacije.