Kultura
0

U Tuzli se gradi arheološki park neolitskog sojeničkog naselja

FENA
U Općini Tuzla danas je prezentiran "Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja Tuzla", koji će biti izgrađen u sklopu kompleksa Panonskog jezera.

Radovi na realizaciji projekta započeli su jučer, a predviđeno je da budu okončani do početka kolovoza ove godine. Projektom je predviđena izgradnja devet autentičnih nastambi iz doba od prije pet- šest tisuća godina, a radovi na njegovoj realizaciji stajali bbi 154 000 maraka.

Kako je rečeno na prezentaciji, izgradnjom prvog arheološkog parka na jugoistoku Europe Tuzla daje svoj doprinos obogaćivanju turističke ponude Bosne I Hercegovine.

Znanstveni konsultanti na projektu bit će arheolozi prof. dr. Enver Imamović i prof. dr. Zilka Kujundžić, a investitori su Općina Tuzla i poduzeće "Panonika".

"Kao što je poznato, Tuzla ima poseban geološki karakter - nekoliko stotina milijuna tona slanih stijena i slane vode ispod grada, što je ostatak slanog Panonskog jezera. Ovaj geološki karakter pokazali smo realizacijom projekta Panonskog jezera. Sljedeće godine imamo namjeru realizirati projekt muzeja Panonskog mora, gdje će biti izloženi različiti fosilni ostaci iz toga nekadašnjeg mora", kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Do sada je u Tuzli izgrađen Solni trg na kojem je muzej koji idejno podsjeća na sojenicu. Na trgu su izložene neolitske posude za proizvodnju soli, a projekt sojeničkog naselja predstavlja nastavak programiranih aktivnosti općine Tuzla.

Naime, u Tuzli su zajedno sa neolitskim posudama, 1957, 1958, 1959 i 1980. godine pronađeni ostaci sojenica, koje datiraju iz kamenog doba. Ovo je jedinstven pronalazak jer do tada pronađene sojenice u Europi datiraju iz željeznog doba.

"Mi ćemo zato, konsultirajući znanost i ono što je znanstveno verificirano prije više desetljeća, izgraditi sojeničko naselje koje će biti prvi arheološki park na jugoistoku Europe", reako je Imamović.