Kultura
46

U Tuzli promovirana monografija o životu i djelu akademskog slikara Đorđa Mihajlovića

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli večeras je upriličena promocija monografije o prvom bosanskohercegovačkom akademskom slikaru rođenom u Tuzli Đorđu Mihajloviću. Djelo pod nazivom "Đorđe Mihajlović, život i djelo" autora Senada Begovića govori o životu i djelu istaknutog bh. umjetnika kojeg je životni put vodio od Tuzle preko Beograda do Njemačke te Italije i Francuske.

Prema riječima autora Senada Begovića, monografija se sastoji iz pet dijelova.

"U uvodnom dijelu sam obradio bibliografiju, dakle sve što je objavljeno dosada o Đorđu Mihajloviću. Drugi dio se odnosi na istraživanja Stefana Hakmana iz 1925. godine i Smiljke Šinik koja je odbranila doktorsku disertaciju na temu 'Đorđe Mihaljović i njegovo djelo' 1965. godine. U trećem dijelu je zastupljena građa, a to je korespondencija sačuvana u Muzeju istočne Bosne u Tuzli i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu", istakao je Begović.

Četvrti dio monografije donosi reprodukcije te informacije o tome gdje se svako pojedinačno djelo nalazi, dok peti dio sačinjavaju prilozi koji, prema autorovim riječima, čitatelju daju malo bliži kontakt sa stvarima koje su ostale iza Mihajlovićevog života.

Mihajlovićeva umjetnička djela danas se nalaze na tri lokacije u BiH, odnosno u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu te Međunarodnoj galeriji portreta i Muzeju istočne Bosne u Tuzli.

Autor ovog djela ističe da Mihajlović slovi za prvog modernog slikara u našoj zemlji, a koji nije nastao na temeljima bh. slikarstva koji su postojali u vrijeme kada je ovaj velikan umjetnosti rođen.

"On je donio dašak te njemačke kulture, plus onoga što je usvojio na studijskim putovanjima u Francuskoj i Italiji, tako da je napravio amalgam između različitih stilova u umjetnosti i to sve spojio u jedan koji se u stručnoj literaturi naziva tuzlanski period ili faza, što predstavlja najplodniji dio njegovog stvaralaštva", pojašnjava Begović.

Inače, ideja za izradu ove monografije nastala je kao tema za Begovićev stručni ispit za poziciju muzejskog kustosa u Umjetničkoj galeriji BiH.

"Tada sam vidio da postoji dosta toga u neobjavljenim izvorima, a što treba približiti čitalačkoj publici", nastavlja on.

O ovom djelu pored autora govorili su još i promotori, gardonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te direktor Umjetničke galerije u BiH Strajo Krsmanović koji je tom prilikom istakao da veliki broj Tuzlaka nije znao da je Đorđe Mihajlović prvi akademski slikar iz BiH.

"Ta činjenica jako puno govori o historijatu BiH, o nastanku likovne umjetnosti u našoj zemlji. Savremena likovna umjetnost u BiH dolazi sa Austro-Ugarskom monarhijom. To je jedna potpuno nova činjenica koja kasnije otvara historiju razvoja likovne umjetnosti u BiH na jedan gotovo spektakularan način. Živimo u nekom vremenu trke i frke i potpuno smo zaboravili na takve ljude", kazao je Krsmanović.

Napomenuvši da je monografija autora Senada Begovića jedno od najdragocjenijih i trenutno najrelevantnijih djela koje se ovih dana pojavljuje u javnosti, Krsmanović je istakao da je sretna okolnost što je veliki dio umjetničkih djela vrsnog slikara Đorđa Mihajlovića (1875-1919.) sačuvano u već pomenute tri institucije kulture u BiH.