Dan solidarnosti muzeja
0

U Tuzli "prekriženi" spomenici Meši Selimoviću i Ismetu Mujezinoviću

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Studenti Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli danas su tačno u podne postavili trake na spomenik velikanima Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću te na eksponate u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Studenti iz Tuzle priključili su se akciji koji je pokrenula Međunarodna platforma Cultureshutdown, a u okviru globalne kampanje Dan solidarnosti muzeja 4. mart, kojom se ukazuje na haotično stanje u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

"Zemljski muzej je najvažnija institucija u BiH, ali moram podsjetiti kako je u proteklom periodu nestalo još pet ili šest kulturnih institucija na državnom nivou. Nažalost, tamo gdje se odlučuje ne vodi se računa o značaju tih institucija", kaže profesor Mirsad Kunić.

Kulturna platforma Cultureshutdown je 1. februara objavila javni poziv naučnim institucijama, muzejima i galerijama širom svijeta da demonstriraju svoju solidarnost sa ugroženim kulturnim institucijama u BiH, tako što će u periodu od 1. do 4. marta simbolično prekrižiti po jedan eksponat u svojoj kolekciji.

"Kulturno blago je naše bogastvo, ne smijemo dopustiti da nestane ili da ga neko zatvori. Ako se to dogodi, onda neće biti kulture u BiH", kazala je studentica Filozofskog fakulteta Darija Vilušić.