Kultura
0

U Tuzli predstavljena knjiga o velikom političaru Džemalu Bijediću

Piše: D. Brkić
Na 4. međunarodnom sajmu knjige u Tuzli danas je predstavljena knjiga Husnije Kamberovića "Džemal Bijedić - Politička biografija", koju je izdao Muzej Hercegovine iz Mostara.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U knjizi se, između ostalog, govori o značaju i utjecaju Džemala Bijedića u međunarodnim odnosima.

"Kroz život Džemala Bijedića se može posmatrati bosanski hod u 20. stoljeću. Prilikom istraživanja, u svemu što sam otvorio iz perioda druge polovine 20. stoljeća pojavljivalo se njegovo ime. Podatak da se za života uspio sastati sa Mao Ce-tungom, a da to nije pošlo od ruke Josipu Brozu Titu, dovoljno govori o kakvom je političaru riječ", rekao je autor knjige prof. dr. Husnija Kamberović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Direktor Muzeja Hercegovina u Mostaru, Asim Krhan, ističe kako su dugo priželjkivali ovakav projekt.

"Sretni smo što smo upotpunili svoju zbirku i sjećanje koje čuvamo na Džemala Bijedića. Knjiga, pak, ostavlja prostor i za dalja istraživanja", rekao je on.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Misteriozna pogibija Džemala Bijedića i nakon 30 godina od tragičnog dana nosi oznaku "državne tajne". Autor je prilikom istraživanja, dosje koji se čuva u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu o pogibiji dobio samo na uvid, što prema njegovim riječima ostavlja prostor i mogućnost za buduća istraživanja.