Kultura
0

U Tuzli počinju Međunarodni književni susreti "Cum grano salis"

FENA
Nagrada Meša Selimović (Foto: Klix.ba)
Nagrada Meša Selimović (Foto: Klix.ba)
Međunarodni književni susreti "Cum grano salis“ počinju danas u Tuzli obilježavanjem 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića.

U okviru susreta danas je planirana i promocija romana Enesa Karića "Slučajno čovjek“, te književno veče sa Farukom Šehićem kojem je nagrada "Meša Selimović" pripala za najbolje djelo u 2011. godini za roman "Knjiga o Uni“.

"Prva karakteristika ovogodišnjih književnih susreta je ukazivanje poštovanja Miroslavu Krleži, Ćamilu Sijariću, Ivanu Goranu Kovačiću i posebno poštovanje Mirku Kovaču, dobitniku nagrade 'Meša Selimović', velikom piscu koji je iznenada preminuo uoči samih književnih susreta", izjavio je ranije načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Pet naslova romana koji su ušli u uži izbor za dodjelu nagrade "Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2012. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore su: "Dugovečnost“ Svetislava Basara (Srbija), "Belladonna“ Daše Drndić (Hrvatska), "Planet Friedman“ Josipa Mlakića (Hrvatska), "Odlaganje, parezija“ Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i "Karnera“ Milorada Popovića (Crna Gora).

U sastavu žirija su predsjednik Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić, koji odlučuju čiji će roman dobiti ovu vrijednu književnu nagradu.

Međunarodni književni susreti će trajati do 8. septembra, a svečana ceremonija dodjele književne nagrade"Meša Selimović“ bit će održana 7. septembra u Narodnom pozorištu Tuzla.