Savremena umjetnost
42

U Tuzli počinje festival arTz: Umjetnici žele poslati poruke mira, slobode i tolerancije

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izložbom najznačajnijih djela Vincenta Van Gogha, zatim postavkom "20 godina EXIT aktivizma" i izložbom "Domovina velikih kćeri. Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća" večeras će u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli biti otvoren četvrti po redu Festival savremene umjetnosti arTz.

U četiri festivalska dana svi ljubitelji umjetnosti moći će uživati u raznolikim umjetničkim sadržajima koje kreira blizu 80 savremenih umjetnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije, Češke i Bosne i Hercegovine.

Pored spomenutih izložbi u festivalskim danima, između ostalog bit će izvedena i predstava "Portrait Explosiv" Savremenog njemačkog teatra iz Hamburga, kao i "Artz Village" velika žurka na Gradskoj pijaci u Tuzli u okviru koje učestvuju umjetnici Alija Kamber iz Tuzle, Ramiz Huremagić i Edin Džeko iz Sarajeva te tuzlanski orkestar Balsika.

Umjetnički program obogatit će i zabava za ljubitelje elektronske muzike Pannonica arTz Open Air, potom razni performansi, masterclass radionice, kao i premijerno prikazivanje dva umjetnička projekta koja su nastala u produkciji arTz festivala, a riječ je o dokumentarnom filmu "Najgori na svijetu" i predstavi "Tragovi".

Ovogodišnje izdanje arTza bit će realizirano pod geslom "Budi slobodan".

"Mislimo da svi ljudi treba da budu apsolutno slobodni u svojoj glavi, slobodi do te mjere da percipiraju druge i drugačije. Da prihvate razlike i sve miksane kulture koje dolaze u Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu i da Tuzla po ko zna koji put pošalje poruke slobode, ljubavi i tolerancije", kazao je direktor arTz festivala Rusmir Krdžalić.

Producent arTza Damir Pirić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je u današnjem vremenu izazov producirati jedan ovakav festival.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Raditi jedan festival savremene umjetnosti u BiH predstavlja borbu s vjetrenjačama, ali mi smo se uspjeli izboriti. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala su i dva događaja nastala u vlastitoj produkciji. Drago mi je što smo stvorili tradiciju, a bližimo se i jednom malom jubileju, odnosno petom izdanju festivala", istakao je Pirić.

Na samom kraju današnje konferencije za medije upriličeno je i potpisivanje međufestivalskog protokola o saradnji između Kultur Kraas Festivala iz Hamburga i tuzlanskog arTz festivala.