Kultura
1

U Tuzli počinje 12. pozorišni festival "Pozorište bez granica 2012"

Klix.ba
Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica", koji tuzlanski Draft teatar organizuje već 12. put, počet će u nedjelju, 24. juna, predstavom "A, E, I" teatra Harlekin iz Postojne (Slovenija), a trajat će do 30. juna.

Tokom tradicionalnog i u okruženju već prepoznatljivog festivala, koji se održava u okviru "Ljeta u Tuzli", bit će izvedeno šest predstava, među kojima i premijera predstave "Ljubav", novog projekta Draft teatra.

"Ove godine se nismo ograničili isključivo na predstave malih formi te ćemo za izvedbe predstava koristiti i otvorene prostore u gradu, dok ćemo našu predstavu izvesti u BKC-u, a najviše predstava će tradicionalno biti postavljeno na sceni Doma mladih. Ulaz na sve predstave je besplatan i očekujemo da će tuzlanska publika prepoznati kvalitet manifestacije i onoga čime će se naši gosti predstaviti", rekao je Dragan Tešić, direktor Draft teatra, koji već 12 godina uspješno realizira ovaj festival.

Nakon izvedbe pozorišta iz Slovenije, kojom će na Trgu slobode festival biti otovoren, slijedi dan pauze, a od utorka do subote svaku noć će biti izvedena po jedna predstava pozorišta koja dolaze iz Albanije, Hrvatske i BiH. Domaćin festivala će se predstaviti premijerenim izvođenjem predstave "Ljubav".

"Radi se o simpatičnoj priči o ljubavnom trouglu, koju smo pripremali šest mjeseci. U predstavi glumi i naša nova članica Almedina Salčinović, koja do sada nije imala glumačkog iskustva, a koja se odlično uklopila u ekipu i ovo što smo radili. U predstavu smo uložili mnogo truda i ljubavi, a publiku pozivamo da se u utorak na sceni BKC-a i uvjeri u to", rekao je Zoran Vasiljević, jedan od režisera predstave.

Draft teatar će posljednjeg dana manifestacije prigodnom svečanošću obilježiti i 20 godina rada.