Deveto izdanje
16

U Tuzli počeo Kaleidoskop: Festival koji slavi harmoniju među različitostima

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izložbom radova i ilustracija autora Dejana Slavuljice večeras je u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvoreno ovogodišnje, devet po redu izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koje će u naredna tri dana ponuditi bogat umjetničko-zabavni sadržaj.

Prve festivalske noći koju je pratilo i svečano otvorenje, prisutni su u Ateljeu Ismet Mujezinović imali priliku pogledati radove i ilustracije grafičkog dizajnera iz Tuzle Dejana Slavuljice.

Riječ je o 19 izabranih djela iz Slavuljičinog bogatog opusa, koji su nastali u proteklom periodu.

"Trudim se da ne izlažem uvijek iste radove, posebno kada se radi o Tuzli, tako da sam sad napravio izbor radova koji su najinteresantniji i koji odgovaraju samom prostoru. Jedan dio izloženih radova vezan je za moj magistarski rad, drugi je iz različitih ciklusa, a također tu su i neke ilustracije koje sam radio za CD covere", kazao je Slavuljica za Klix.ba.

Pored ilustracija, na ovoj postavci također su zastupljeni i crteži, odnosno radovi rađeni olovkom koji u opusu ovog umjetnika zauzimaju posebno mjesto.

"S obzirom da sam grafički dizajner po struci, veoma često forsiram ručni rad, odnosno crtež i skicu, tako da se u ilustracijama i nekim drugim vidovima mog likovnog izraza oni mogu pronaći, a na takav način pokušavam im dati ulogu finalne izvedbe", pojasnio je autor postavke.

Slavuljica je dosad izlagao na nekoliko samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi u rodnom gradu, državi i inostranstvu, a pored toga što je diplomirani grafički dizajner, umjetničkoj publici, ali i kritici predstavljao se crtežima, skulpturama, slikama, fotografijama, ali i drugim oblicima likovnog izraza.

Bogat program uz 200 umjetnika

U okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa Tuzlaci, ali i gosti koji u vrijeme održavanja festivala borave u ovom gradu, imat će priliku uživati u bogatom umjetničko-zabavnom programu, kojeg, između ostalog sačinjavaju i Art market na Korzu, ali i Street Art pod okriljem kojeg će umjetnici oslikavati atomska skloništa na potezu od naselja Brčanska Malta prema Slavinovićima.

"Svaki Kaleidoskop je specifičan sam po sebi jer nudi različite sadržaje. Trudimo se da imamo tu filozofiju različitosti i harmonije razlika. To nudimo kroz preplitanje različitih vidova umjetnosti, te umjetnika koji imaju performans tokom festivala koji i ove godine obiluje različitim aktivnostima u kojima svi posjetitelji mogu uživati besplatno", istakla je članica organizacionog odbora Kaleidoskopa Dajana Bakić.

Deveto izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih u Tuzli okuplja blizu 200 umjetnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Francuske.

"Kroz sve ove godine trudimo se da kvalitet bude na prvom mjestu, kao i da imamo zastupljene umjetnike koji su prepoznatljivi i cijenjeni u svijetu. Također, dajemo šansu i domaćim, odnosno bh. i tuzlanskim grupama i umjetnicima. Mislim da je to recept za naš uspjeh i opstanak dalje", istakla je za naš portal šefica Odjeljenja za sport, kulturu i pitanje mladih Grada Tuzle Ajsa Redžić.

Najbolji način za zbližavanje mladih

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se filozofija ovog festivala ogleda u samom njegovom imenu.

"Asocijacija je na harmoniji među različitostima, na različite umjetnosti, na dijalog između različitih umjetnosti te umjetnika i publike. Ako među razlikama vlada disharmonija onda nikome nije dobro, a ako je nasuprot tome onda svi možemo biti zadovoljni. To je ujedno i poruka multikulturalne Tuzle, grada tolerancije", naglasio je prvi čovjek Tuzle.

Svečanom otvorenju festivala prisustvovala je i dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš koja je u kratkom razgovoru za Klix.ba kazala da Kaleidoskop predstavlja najbolji mogući način da se u današnje vrijeme mladi zbližavaju.

"U ovakvim aktivnostima inicijatori su upravo mladi sa novim idejama i svim onim što upravo njih zanima i gdje oni pronalaze sebe. Osijek i Tuzla kao prijateljski gradovi imaju dosta sličnosti, a jedna od onih najvećih, koja nas je i povezala, je multikulturalnost, ali i jednostavnost te otvorenost. Građani Tuzle i Osijeka nisu isključivi. Koncentrirani su na sadržaj, bolji kvalitet života, sadržajniju svakodnevnicu, tako da je ovaj festival za svaku pohvalu i upravo ona prava stvar za okupljanje mladih i razmjenu ideja", poručila je Gamoš.

U okviru Kaleidoskopa dobre zabave neće nedostajati ni u noćnim satima, jer su organizatori i ovaj put pripremili seriju koncerata u parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u Tuzli.

U tri koncertne večeri široj javnosti predstavit će se 16 bendova, među kojima su i Van Gogh, Neverne bebe, Škrtice, Sopot, Skroz te Gužva u 16-ercu.

Prva festivalska noć rezervisana je grupe Crni Dani Cerna, Toxic death, Urban Instinkt, Škrtice i Shipwrecked BH.