Dani akademskog teatra
205

U Tuzli počeo 17. TKT Fest: Mladi glumci su ures umjetnosti

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pozorišno-dokumentarnom izložbom "Teatarska stranica" posvećenoj istaknutom glumcu Zijahu Sokoloviću te premijernom izvedbom predstave "Odiseja" večeras su u Tuzli zvanično počeli 17. po redu Dani akademskog teatra - TKT Fest.

Postavka "Teatarska stranica" posvećena je 50. godišnjici umjetničkog djelovanja Zijaha Sokolovića, a kao autor se potpisao tuzlanski profesor Srđan Vukadinović. On je istakao da Sokolović slovi za veoma angažovanog i aktuelnog autora.

"On će u budućnosti vjerovatno biti još angažovaniji i aktuelniji, jer rat, nacionalizam, nezadovoljstvo, ljubav, mržnja i otuđenje su teme o kojima on priča i pokušava ih inputirati društvu, ne bi li ih ono razumjelo, a onda kroz to i sami ljudi. On je autor koji se na brutalan način obračunava s licemjerjem, najgorim fenomenom koji je mogao da pogodi ovo naše društvo", naveo je Vukadinović.

TKT Fest se organizira u povodu Svjetskog dana teatra, a večeras je tradicionalno na pozorišnoj sceni Teatra Kabare u Tuzli pročitana međunarodna poruka koju je ove godine napisao kubanski reditelj, dramaturg, dramski pisac i pozorišni pedagog Carlos Celdran.

On je u poruci, između ostalog naveo da svi pozorišni umjetnici umiru zajedno sa svojim neponovijivim trenucima lucidnosti i ljepote, svi nestaju na isti način, ne ostavljajući iza sebe ništa što bi ih sačuvalo ili proslavilo.

"Veliki pozorišni stvaraoci znaju da im ne vrijedi nikakvo priznanje kad se nađu pred tim zadatkom koji je u korijenu našeg posla, a to je stvaranje istinskih trenutaka, nedorečenosti, snage, slobode, usred najveće neizvjesnosti", navedeno je u poruci.

Nakon trenutaka posvećenih Svjetskom danu teatra, publika je imala priliku premijerno pogledati predstavu "Odiseja" koja je nastala u produkciji Teatra Kabare i Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Ovogodišnji TKT Fest se održava pod motom "Kreativno utočište mladih", a umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Vlado Kerošević kaže da će kroz festivalske dane posebnu ulogu imati mladi tuzlanski glumci koji će se susresti sa svojim kolegama iz Sarajeva, Zenice, Banje Luke, Novog Sada te Cetinja.

"Ove će biti svojevrsna kompeticija mladih ljudi i prezentacija njihovih talenata u okviru TKT Festa. Naravno, tema je i 50. godišnjica legende bh. glumišta Zijaha Sokolovića kao jednom antipodu ovoj prvobitnoj ideji. Ako je biser ures ljepote, onda su mladi glumci ures umjetnosti. Ako je kultura biser života, onda je umjetnost ukras na tom biseru", naveo je Kerošević.

Zavjesa na ovogodišnji TKT Fest će biti spuštena 2. aprila ove godine proglašenjem najbolje predstave po ocjeni publike.