|

U Tuzli otvorena izložba koja poziva na propitivanje vlastitog života

U Tuzli otvorena izložba koja poziva na propitivanje vlastitog života
0
Piše: A. K.
16.4.2019. u 20:06
3
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: D. Z./Klix.ba
2/7 Foto: D. Z./Klix.ba
3/7 Foto: D. Z./Klix.ba
4/7 Foto: D. Z./Klix.ba
5/7 Foto: D. Z./Klix.ba
6/7 Foto: D. Z./Klix.ba
7/7 Foto: D. Z./Klix.ba
"Metamorfoza osobnog" naziv je izložbe slika autora Mladena Ivešića koja je večeras otvorena u galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Postavka koja poziva na propitivanje vlastitog života postavljena je u korizmeno vrijeme koje prethodi katoličkom blagdanu Uskrsu.
Ovaj ciklus sakralnih umjetničkih djela nastao je u okviru doktorske disertacije koju je odbranio Ivešić, a kroz koju je obradio komparativni odnos crteža i boje u slici.

Izložba je otvorena u korizmeno vrijeme koje prethodi Uskrsu, a autor nam priča da je osjećaj i doživljaj raspetog Isusa Krista na slikarskom platnu prikazao na nekoliko načina.

"Slikarstvom se bavim već nekih 20 godina, magistrirao sam zidno sakralno slikarstvo, tako da me već duže vrijeme ti prizori iz sakralne temtike interesiraju. U doktorskoj disertaciji sam sakralnoj tematici pokušao dati jedan svoj vlastiti doprinos", rekao nam je Ivešić.

Sakralno slikarstvo prisutno je među bh. umjetnicima, a slikari na svoj način pokušavaju obraditi teme koje su usko vezane za ovaj segment likovne umjetnosti.

"Sakralne tematike su izuzetno prisutne kod umjetnika i izvan BiH i ona je stoljećima prisutna kod umjetničkih interpretacija. Svaka tema i kompozicija nudi nešto svoje i nešto novo. Ovisno o simbolici, svaki prizor može nešto novo dati, tako da sakralna tematika nudi umjetnicima nova rješenja i mogućnosti kroz koje se oni mogu izraziti i dati svoj vlastiti doprinos", istakao je Ivešić.

Na večeras izloženim slikama prevladava plavi kolorit, a ovaj pigment posebno je interesantan Ivešiću.

"Njega sam posebno propitivao i tražio vlastitu formu, ali i svoju poetiku. U plavoj boji sam se zadržao poprilično dugo", dodao je on.

"Metamorfoza osobnog" na zidove tuzlanske galerije donijela je 17 slika te 15 crteža koji su prethodili ovom ciklusu.

"U korizmeno vrijeme i preduskrsno slavlje željeli smo napraviti izložbu koja će uprozoriti kristov križ, a sam umjetnik je izložbu nazvao 'Metamorfoza osobnog' gdje je pokušao kroz raspelo donijeti 17 različitih iskustava sebe. Izložba je možda neobična, ali se nadam da će se svako zamisliti nad ovim slikama i promisliti o svom životu te pokušati učiniti ovaj svijet boljim mjestom", rekao je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra. Mario Divković.

Mladen Ivešić rođen je u Maglaju, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Mostaru. Izlagao je na 17 samostalnih i više od 200 kolektivnih izložbi u BiH i inozemstvu. Učestvovao je na više od 40 likovnih kolonija, a suosnivač je međunarodne likovne kolonije Maglaj - Novi Šeher.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...