Kultura
63

U Tuzli otvoren festival arTZ: Kultura ne pripada elitama i onima koji je svojataju

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
"Kultura za sve", moto je trećeg po redu Festivala savremene umjetnosti arTZ koji je izložbom fotografija pod nazivom "Srebrenica today" večeras otvoren u Tuzli. Prvu festivalsku noć upotpunila je i projekcija dokumentarnog filma "Filmski putopis Karakas", kao i koncert travničkog trija "Mustra Orchestra".

Ovogodišnje izdanje festivala u grad soli dovelo je umjetnike iz Austrije, Venecuele, Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će u naredna četiri dana kroz film, multimedijalnu umjetnost, progressive jazz, fotografiju, konceptualnu i likovnu umjetnost, koncert za bebe, ali i elektronsku muziku predstaviti svoje umjetničke izričaje.

Direktor arTZ festivala Rusmir Krdžalić kazao je da kultura i umjetnost ne smiju poznavati granice i moraju biti dostupne apsolutno svima.

"Kultura ne pripada elitama, ali ni onima koji je svojataju. Ona pripada svima nama, svakom običnom čovjeku do kojeg treba znati kako i na koji način doći. Nadam se da je naš ovogodišnji moto programski potkrijepljen, jer imamo raspon aktivnosti koje obuhvataju bebe od četiri mjeseca starosti, pa do poznih godina života", naglasio je Krdžalić.

Kao centralni festivalski događaj ove godine najavljena je zabava za poklonike elektronske muzike pod nazivom "arTz Open Air Party & Pannonica Summer Seasons Opening", kojim će zvanično početi ljetna sezona na Kompleksu panonskih jezera u Tuzli.

S druge strane, za najneobičniji festivalski događaj ove godine slovi program pod nazivom "Koncerti za bebe" koji će u Tuzli upriličiti članovi beogradske organizacije Baby Artysh.

Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je prilikom svog obraćanja prisutnima kazao da ovaj grad ima želju da i dalje ostane grad tolerancije, ljubavi, kulture i znanja.

Treći Festival savremene umjetnosti u Tuzli zvanično će biti zatvoren 5. juna ove godine koncertom jazz grupe "Namby Pamby Boy".

Kompletan program festivala možete pogledati ovdje.