Najbolje fotografije bh. autora
20

U Trebinju otvorena izložba "Foto BiH 2012."

Piše: Erol Čolaković Šehić
Foto: Erol Čolaković Šehić/Klix.ba
U Trebinju je sinoć otvorena izložba "Foto BiH 2012." u organizaciji FK Trebinje i Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine.

Izložene su 122 fotografije, koje su izabrali članovi žirija Slobodan Krstić, Ahmed Hukić i Muhamed Borovac.

U prepunoj galeriji u sklopu trebinjskog Muzeja Hercegovina izložbu je otvorio gradonačelnik Dobroslav Čuk koji je naglasio važnost stvaralačkog čina fotografije u obnavljanju komunikacije među ljudima.

Ovom prilikom Slavenko Vukasović iz Foto kluba Trebinje zajedno sa gradonačelnikom otvorio je Treće trebinjske dane fotografije koji su ove godine okupili učesnike iz Holandije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Fotografi su bili veoma zadovoljni kvalitetom radova bh. fotografa, a pogotovo radovima Dejana i Dragana Đurića te Milorada Kasćelana, koji su osvojili prve tri nagrade u color selekciji.

Nagrade u monohromnoj ili crno-bijeloj tehnici dobili su Svjetlana Perić, Bojan Crnokrak i Ema Mujanović.

U sklopu dana fotografije organiziran je "Campus 17" gdje su holandski fotografi organizirali školu za djecu i omladinu. Školi i cjelokupnoj manifestaciji te izložbi "Foto BiH 2012." dao je podršku i Erol Čolaković Šehić, jedan od selektora izložbe.

U fotoreportaži koju vam donosimo možete vidjeti i prve radove, koje je napravio polaznik škole Mario Jeličić, sin našeg proslavljenog glumaca Mladena Jeličića - Troke.