|

U Torinu izložen rijetko viđeni portret Leonarda da Vincija

U Torinu izložen rijetko viđeni portret Leonarda da Vincija
0
F
FENA
23.11.2011. u 13:33
0
komentara
0

dijeljenja
U Torinu izložen rijetko viđeni portret Leonarda da Vincija
Samo dvije sedmice nakon dosad najcjelovitije izložbe djela velikog talijanskog renesansnog slikara Leonarda da Vincija u londonskoj Nacionalnoj galeriji, u Torinu je u povodu obilježavanja 150. godišnjice ujedinjenja Italije izložen jedini autoportret tog velikog umjetnika i izumitelja, piše britanski The Telegraph.
Crtež ostarjelog Leonarda središnji je eksponat prošli tjedan otvorene izložbe "Leonardo: Il Genio, il Mito" (Leonardo: genij, mit) u baroknoj palači Reggia di Venaria u tom talijanskom gradu.

Među tridesetak skica i crteža predstavljenih izložbom, ističe se poznati autoportret koji je dosad bio izložen samo dva puta, na izložbama 1929. i 2006., piše The Telegraph.

Riječ je o crtežu crvenom kredom na papiru dimenzija 33,5 x 21,6 centimetara i jedinom poznatom portretu toga umjetnika koji se pripisuje samome Leonardu, nastao u kasnijim godinama njegova života, oko 1515., kada je imao 63 godine. Nakon Leonardove smrti 1519. njegova su djela preseljena u vilu njegova učenika Francesca Melzija, čiji su nasljednici kasnije zbirku rasprodali. Portret se danas nalazi u torinskoj Kraljevskoj knjižnici.

Talijanski renesansni majstori rijetko su slikali ili crtali autoportrete. Ovaj je prihvaćen kao original, premda još postoje određene sumnje u njegovu autentičnost.

Crtež je osiguran na 50 miliona eura i izložen u posebnoj staklenoj kutiji otpornoj na udarce i opremljenoj senzorima.

Izložba je otvorena do 29. januara 2012.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.