Historijski muzej
31

U toku završni radovi na postavci multimedijalne instalacije "77 Million Paintings" Briana Ena

Klix.ba
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u toku su završni radovi na postavci multimedijalne instalacije "77 Million Paintings" britanskog muzičara, producenta i vizuelnog umjetnika Briana Ena.

Tim Briana Ena već je stigao u Sarajevo kako bi u narednim danima izvršio tehničke prilagodbe i testiranje kompjuterskog programa koji će generisati audio i videosadržaja instalacije. Videosegment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, ovaj je umjetnik kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno u Sarajevo dolazi naredne sedmice kada će 13. juna otvoriti svoju prvu izložbu u regiji, dok će dan kasnije u sarajevskom muzeju održati predavanje za kojim vlada veliko interesovanje lokalne, ali i regionalne publike. Predavanja Briana Ena širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i prilvlačna te su zbog toga i vrlo posjećena. Oni koji žele čuti zanimljiva promišljanja ovog velikog umjetnika o životu, umjetnosti i tehnologiji, a još uvijek se nisu registrovali, to mogu uraditi još danas putem web stranice British Councila ili telefona Historijskog muzeja BiH 033 226 098.

Izložba Briana Ena bit će centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji kada je u pitanju vizuelna umjetnost, a ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućili su British Council i Historijski muzej BiH, u saradnji sa partnerima projekta.

Izložba će biti otvorena 77 dana, odnosno do 29. augusta.