Kultura
0

U Titovom bunkeru u Konjicu otvoreno drugo Bijenale savremene umjetnosti

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Selektori projekta Bijenale iz zemalja partnera Turske i Hrvatske Basak Senova i Branko Franceschi, otvorili su na današnjoj svečanoj ceremoniji Drugi ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Atomskoj ratnoj komandi (ARK) u Konjicu.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Bijenala u Titovom bunkeru, gdje su izložena 82 eksponata od 35 umjetnika iz 19 zemalja, prisustvovali su načelnik općine Konjic Emir Bubalo, ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz, ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, direktor projekta Bijenale Edo Hozić, te mnogobrojni umjetnici i gosti.

Načelnik općine Konjic Emir Bubalo istakao je u svom govoru na otvaranju da Općina Konjic ima resurse za razvoj turizma te da ovaj objekat množe biti spoj kulture i historije.

Turski amabasador Ahmet Yildiz prenio je pozdrave Ministarstva kulture Republike Turske i zahvalio se Ministarstvu odbrane i svim institucijam kulture što su im ukazali čast da budu dio jednog ovakvog događaja. On je također istakao da je unatoč zdravtsvenim problemima prihvatio poziv da bude dio ove manifestacije te najavio da za dva mjeseca odlazi sa sadašnje dužnosti u BiH.

Projekat Bijenale održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Ministarstva odbrane BiH od 2011. godine kada su umjetnici prvi put ušli u ovaj objekat i oplemenili ga svojim umjetničkim postavkama. Bunker je sve do tada bio zatvoren za javnos

Više od 70 umjetnika iz 28 zemalja regiona i svijeta ostavilo je svoja djela u ARK-u. ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953. do 1979. godine, 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 metara kvadratnih, sa 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštiti u slučaju napada oružjem za masovno uništenje.