Kultura
0

U takmičarskom programu festivala "Fedra 2015" sedam predstava

FENA
U Bugojno će od 6. do 13. juna biti održan 43. teatarski festival BiH "Fedra 2015", koji će ljubiteljima pozorišne umjetnosti iz SBK-a ponuditi veoma kvalitetne predstave i brojne prateće sadržaje, istaknuto je danas na konferenciji za medije.

Teatarski festival BiH "Fedra" najstariji je festival u našoj zemlji a prvi put je održan je 1959. Predstojeći festival bit će deseti po redu od kraja rata. Ova činjenica potvrđuje da on živi i da traje a s obzirom na podršku koju ima, nema razloga da se ne nastavi i u budućnosti - kazao je direktor Festivala Vahid Duraković.

Prema njegovim riječima, na Festivalu je dosad izvedeno više od 520 predstava koje je vidjelo 150.000 gledalaca, a okupio je oko 10.000 učesnika.

"I ove godine u takmičarskom programu imamo sedam predstava. Selektorica Ljiljana Čekić kaže da se radi o veoma kvalitetnim predstavama i ja očekujem da će ovaj Festival biti, možda, najbolji do sada. Zanimljiv je i prateći dio u festivalskom programu, koji već godinama pravimo u saradnji s Umjetničkom galerijom BiH, kao i edukativni dio, u sklopu kojeg planiramo realizirati radionice scenskog govora. Imat ćemo promociju knjige "Tok u glumačkoj umjetnosti", kao i predstave koje će odigrati gosti iz Hrvatske i Srbije, tačnije iz Zagreba i Šida", naglasio je.

Dodao je da je moto 43. teatarskog festivala BiH "Osmijeh hoćemo da vidimo", te istakao kako je generalni pokrovitelj i garant Festivala Općina Bugojno, odnosno načelnik Hasan Ajkunić.

Nedžad Milanović, član Organizacionog odbora i urednik Festivalskog biltena, podsjetio je da su pripreme za održavanje 43. teatarskog festivala "Fedra 2015" počele još s prvim sastankom u januaru.

"Zaista se uloži veliki trud da sve funkcionira bez ikakvih problema. Predstavama, koje se prikazuju, u prosjeku prisustvuje od 300 do 400 gledalaca. Tokom trajanja Festivala publici ćemo i ovaj put ponuditi devet Biltena", istakao je.

Na značaj održavanja Teatarskog festivala BiH "Fedra" ukazao je i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

"Uspjeli smo vratiti Festival u Bugojno prije deset godina i zbog toga smo veoma ponosni. Siguran sam da će se on nastaviti i da će još dugo trajati. Hvala ljudima koji vrijedno rade svake godine na njegovoj organizaciji, kao i medijima koji izvještavaju o svim dešavanjima tokom njegovog trajanja", kazao je.

Upućen je poziv građanima da u što većem broju prisustvuju Festivalu koji će biti otvoren u subotu u Pozorišnoj dvorani KSC-a u 20.15 sati, nakon čega će članovi Teatra "Fedra" iz Bugojna odigrati predstavu "Shocking Shopping".

Ceremoniji otvaranja Festivala prethodit će otvaranje izložbe Umjetničke galerije BiH pod nazivom "Slavimo olimpizam" u prostoru Galerije KSC-a.

Inače, organizator 43. teatarskog festivala "Fedra 2015“ je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom "Fedra“ iz toga grada.