Kultura
0

U takmičarskom programu 13. SFF-a prikazan turski film "Takva"

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
U okviru Takmičarskog programa 13. SFF-a u četvrtak je prikazan i drugi turski film, "Takva" režisera Ozera Kiziltana, rađen u tursko-njemačkoj koprodukciji.

Film "Takva" priča je o Muharemu, koji već 30 godina radi kao sližbenik i živi u istom kvartu Istanbula u kojem je rođen. Taj tihi i povučeni čovjek živi skromno i usamljeno, uz molitvu i u seksualnoj apstinenciji, uz puno poštivanje najstrožijih islamskih doktrina. Njegova izuzetna privrženost vjeri privlači pažnju lidera jedne bogate i moćne vjerske grupe i zapošljavaju ga kao inkasanta da prikuplja najam za njihove brojne posjede.

S novom garedrobom, mobilnim telefonom i kompjuterom, Muharem je bačen u moderni vanjski svijet koji je tako dugo uspješno izbjegavao. Njegove naivne oči će uskoro postati svjedoci licemjerja prema konzumiranju alkohola i dobronamjernosti.

Muharem je svoj život izgradio na sposobnosti da razluči tjelesne od duhovnih vrijednosti. Sada je, međutim, ravnoteža u njegovoj vjeri poljuljana. Strah od Boga polako mu izjeda razum.

Nakon projekcije filma u Narodnom pozorištu je upriličena konferencija za novinare kojoj su govorili režiser Ozer Kiziltan, te protagonisti Guven Kirac, Sevil Demirci i Settar Tanriogen.