Kultura
0

U susret 10. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo-X
John Malkovich, Carol Bouquet, Gerard Depardieu, Catalina Sandino Moreno, Joshua Marston, Gaspar Noe, Enki Bilal, Dušan Makavejev samo su neki od gostiju jubilarnog Desetog Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival će, u svom desetom jubilarnom izdanju, po broju filmova koji će biti prikazani te po broju filmskih profesionalaca i gostiju, koji će posjetiti Sarajevo od 20. do 28. avgusta, još jednom potvrditi status najvećeg i najuticajnijeg filmskog festivala u regionu. U okviru svojih 12 programa Sarajevo Film Festival prikazat će oko stotinuosamdeset filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. U direkciju Sarajevo Film Festivala pristiglo je preko pet stotina potvrda gostiju kako iz regiona tako i inostranstva. Prema broju aplikacija, pristiglih u ured za medije i odnose s javnošću, ove godine Festival će pratiti preko tri stotine akreditovanih domaćih, regionalnih i stranih novinara.

Ove godine, očekuje se da će broj posjetilaca sa ulaznicama dostići iznos od stotinu hiljada, a svi oni će imati priliku uživati u projekcijama filmova na sedam lokacija Sarajevo Film Festivala.

Sa zadovoljstvom potvrđujemo da će i ove godine festival biti otvoren svjetskom premijerom jednog bosanskohercegovačkog filma. Prošlogodišnji apsolutni pobjednik Sarajevo Film festivala Pjer Žalica se vraća sa novim filmom “KOD AMIDŽE IDRIZA”

U okviru glavnog takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, osam igranih filmova iz regiona bore se za četiri prestižne nagrade: glavna nagrada žirija u iznosu od 25.000 eura, specijalna nagrada žirija, pod pokroviteljstvom Agnes b. francuske modne kreatorke, u iznosu od 10.000 eura te za najbolju žensku i mušku ulogu. Predsjednik Žirija je jedan od najvećih režisera današnjice britanski režiser Mike Leigh. Žirijem za izbor najboljeg kratkog filma, koji će biti nominovan za nagradu Evropske filmske akademije, predsjedavaće još jedan veliki režiser Hugh Hudson (Vatrene kočije)

Open Air program, koji se održava na najatraktivnijoj lokaciji Sarajevo Film Festivala – Otvorenom kinu Metalac predstaviti će kompilaciju filmova iz hollywoodske, nezavisne i regionalne produkcije te dva filma posvećena specijanim gostima festivala.

Prvi specijalni gost koji će predstaviti svoj film u okviru ovog programa (subota , 21.8.) je John Malkovich i to sa svojim režiserskim prvijencem «Dancer Upstairs». Posljednje večeri festivala imaćemo priliku pozdraviti veliki francuski glumački par Carol Bouquet i Gerard Depardieu u filmu "Trop Belle Pour Toi" (Grand Prix Cannes 1989 godine, Cezar za najbolju žensku ulogu). BH oskarovac Danis Tanović će biti domaćin ove večeri (Carol Bouquet će glumiti u novom filmu Danisa Tanovića koji će započeti snimanje u novembru ove godine)

Nezavisni i autorski film će biti predstavljeni filmovima "Maria Full of Grace" u kojem je na Berlinskom filmskom festivalu glavna glumica ovog filma, Catalina Sandino Moreno, za svoju ulogu dobila Srebrnog medvjeda (zajedno sa Charlize Theron), a režiser filma Joshua Marston dobitnik je Alfred Bauer nagrade. Oni će se nakon projekcije filma prestaviti sarajevskoj publici na Otvorenom kinu Metalac.

Francuski režiser i jedan od najvećih svjetskih autora stripa Enki Bilal će se publici prestaviti sa svojim filmom "Immortel (ad vitam)".

Hollywood će biti zastupljen hitovima SHREK 2 i Kill Bill 2 a naravno da smo za ovu priliku obezbijedili i prikazivanje pobjednika kanskog festivala - filma Michela Moora FARENHEIT 9/11

Od ove godine Sarajevo Film Festival će predstavljati dva programa Tribute to (Posvećeno), međunarodni i regionalni. Tako će prva Festivalska subota biti u znaku programa posvećenog jednom od najprovokativnijih i najkontroverznijih mladih režisera današnjice Gaspar Noe, bh. javnosti poznatog po filmu "Irreversible" sa Monicom Bellucci u glavnoj ulozi.

Drugi program Tribute to, biti će posvećen istaknutom regionalnom stvaraocu a nema sumnje da bolji početak ne možemo zamisliti nego predstaviti rad beogradskog reditelja i scenariste Dušana Makavejeva.

Oba režisera će nakon projekcija odgovarati na pitanja gledalaca a istaknuti kritičari će voditi javne intervjue sa ova dva vrsna režisera.

Uz napomenu da će brojni gosti biti prisutni i u ostalim programima festivala (npr. režiser filma Whisky – Pablo Stoll - nagrada Certain regard - Cannes 2004), sa zadovoljstvom izdvajamo još neke popratne dogadjaje koji su znak da Sarajevo Film festival postaje istinsko mjesto okupljanja brojnih filmskih stvaralaca.

Od ove godine, fondacija osnovana u sjećanje na preminulu glumicu Katrin Cartlidge dodjeljivati će stipendije mladim filmskim umjetnicima. Predsjednik međunarodnog žirija Mike Leigh, veliki prijatelj ove glumice, prvi će izabrati dobitnika i uručiti stipendiju Katrin Cartlidge Fondacije, 24. avgusta u Narodnom pozorištu.

Evropska filmska akademija – EFA izabrala je Sarajevo kao mjesto okupljanja starije, srednje i mlade generacije filmskih autora(predavanja, razgovori,...) a u toku trodnevnog programa biće prikazani i svi pobjednički kratki filmovi sa evropskih festivala koji će biti nominovani za ovogodišnju EFA nagradu.

CINELINK – koprodukcijski market Sarajevo film festivala ove godine predstavlja novih osam filmskih projekata iz regiona a raduje činjenica da je broj prijavljenih filmskih profesionalaca na ovom marketu već prešao broj od stotinu.

Osim u flmskim ostvarenjima, publika Sarajevo Film Festivala, imati će priliku da uživa i u muzičkim projektima. Ove godine autor filmske muzike i frontmen grupe "Plavi orkestar", Saša Lošić, u Narodnom pozorištu, predstaviti će, sa svojim novim orkestrom, filmsku muziku koju je komponirao u proteklim godinama. Ovaj muzički spektakl pod nazivom Hotel Evropa, Lošić će izvesti sa svojim mnogobrojnim gostima.