SCC
26

U subotu proglašenje pobjednika online takmičenja u podvodnoj fotografiji

Klix.ba
Izložba nagrađenih podvodnih fotografija bit će otvorena u subotu, 13. maja, u Sarajevo City Centru sa početkom u 19 sati ceremonijom proglašenja pobjednika četvrtog online međunarodnog takmičenja u podvodnoj fotografiji.

Na četvrtom po redu Online međunarodnom takmičenju "Without Borders" učestvovalo je 219 takmičara iz 18 zemalja sa 4 kontinenta, a stiglo je više od 700 fotografija podvodne tematike.

U internacionalnoj i bh. konkurenciji zadate su bile četiri teme: fotografija podvodnog ambijenta sa ili bez modela, kreativna i fashion fotografija, makro-fotografija i fotografija slatkih voda, a takmičilo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i COMPACT.

Podvodni fotografi iz Bosne i Hercegovine takmičili su se u dvije dodatne teme te su se prijavili u velikom broju sa izuzetno kvalitetnim fotografijama. Takmičili su se u dvije podkategorije: BiH portfolio i BiH fotograf-početnik.

BiH fotograf-početnik je kategorija koja je uvrštena sa željom da privuče što veći broj ljubitelja podvodne fotografije u Bosni i Hercegovini te napravi popularizaciju ronjenja i podvodne fotografije u BiH. Pružena je šansa i roniocima koji tek počinju praviti fotografije pod vodom da se pokažu i prezentiraju svoje radove, te da se takmiče sa sebi ravnima.

Međunarodni i nepristrasan žiri je radio u sastavu: Dinno Kasalo, urednik i producent na BHRT, Bosna i Hercegovina Branislav Danevski, podvodni fotograf, ex svjetski viceprvak, Hrvatska Goran Butajla, podvodni fotograf, glavni urednik časopisa SCUBAlife, Hrvatska

Ivana Orlović, podvodni fotograf, Mares ambasador, Beograd, Srbija Adnan Drnda, podvodni fotograf, reprezentativac BiH u podvodnoj fotografiji, Sarajevo Samir Solaković, podvodni fotograf, reprezentativac BiH u podvodnoj fotografiji, Sarajevo

Kvalitet fotografija koje su pristigle je po svjetskim standardima i na izuzetno visokom nivou, a žiri je imao veoma težak zadatak da izabere najbolje.

Ovaj specifičan put razvoja i promoviranja podvodne fotografije će se nastaviti i idućih godina, jer umijeće i inspiracija pravljenja fotografija su izuzetno zanimljive i zahtijevne i za običnog čovjeka prosto nestvarne. Na ovaj način približavamo čari podmorja, rijeka i jezera i običnim ljudima koji nemaju priliku zaviriti u fascinantne i skrivene tajne dubina. Prezentacijom podvodne fotografije i ronjenja, promovira se i podizanje svijesti o očuvanju svijetskih voda koje čine preko 70% površine naše planete", saopćeno je iz ronilačkog kluba "Bosna".