Kultura
0

U subotu premijera "Razvojnog puta Bore Šnajdera"

SRNA
Pozorište u Banjoj Luci
Pozorište u Banjoj Luci
Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u subotu, 3. marta, premijerno će izvesti komediju "Razvojni put Bore Šnajdera", dramskog pisca Aleksandra Popovića, a u režiji Dušana Petrovića.

Premijera je zakazana za 20.00 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Reditelj Petrović na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je Aleksandar Popović jedan od najznačajnijih dramskih pisaca druge polovine 20. vijeka koji je 60-tih godina uspio da probije neke okove realističkog teatra i dramsku literaturu približi savremenim trendovima u Evropi.

Petrović je istakao da je komad satira na neke društvene okolnosti, isprepleten jezicima majstora, sa pijace i kafana i sa periferije velikih gradova u Srbiji.

"Riječ je o satiri o partijskom nepotizmu o temi postavljanja na rukovodeća mjesta ljudi koji ni po čemu nisu stručni i kvalifikovani da se bave time gdje su dovedeni. To je tema kojom se Popović bavio 60-tih godina, a stvari se ni poslije skoro 50 godina stvari nisu mnogo promjenile, čak možemo reći da su danas u neku ruku i gore nego u ono vrijeme", zaključio je Petrović.

Glavna uloga Bore Šnajdera povjerena je Aleksandaru Stojkoviću, koji je istakao da je uloga bila zahtjevna, kao i kompletna predstava.

"Tema je sigurno aktuelna. Bora Šnajdera imate na svakom ćošku, a riječ je o tipu koji nema veze sa poslom gdje ga je postavila partija, on samo ima partijsku knjižicu, on je čovjek šnajder koji dolazi u voskarsku zadrugu, pa u limarsku zadrugu i sve upropasti", kaže Stojković. 
Osim Stojkovića, u predstavi igraju Boris Šavija, Ljubiša Savanović, Željko Erkić, Goran Jokić, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nikolina Jelisavac, Sandra Ljubojević i Goran Simić.

Prva repriza "Razvojnog puta Bore Šnajdera" predviđena je za petak, 9. mart, u 20.00 časova.