Collegium Artisticum
0

U subotu performans "Crni balon"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu za 8. august je najavljen performans "Crni balon" autora Zlatka Baračkaija.

"Crni balon" je interaktivna instalacija u kojoj posjetioci jedan po jedan prolaze kroz četiri prostora. Vođeni su glasom koji im daje instrukcije, a naraciju je moguće izabrati na više jezika.

Koncepcija performansa je takva da dopušta svakom posjetiocu da se drugačije ponaša tokom prolaska kroz instalaciju te da njegove odluke o kretanju određuju zvukove koji se čuju u prostoru.

Sistem koristi razne senzore na izloženim predmetima, mikrofone i zvučnike, čime nastaje taktilna audiointeraktivna instalacija.

"Ona se može shvatiti kao jedan savremeni elektronski instrument, ali se može i pasivno posmatrati. Ideje iza konfrontacija su pojednostavljivanje svakidašnjice ljudi u zapadnim društvima, ali se mogu tumačiti i kao simboli života jedinke. Ipak, prisutni simboli su izabrani tako da je omogućeno posjetiocima da interpretiraju konfrontacije na veliki broj načina", saopćeno je danas povodom ovog događaja.

Autoru Zlatku Baračkaiju kreativnu pomoć u ovom projketu pružio je Ante Bašić, scenograf je Vedran Hrustanović, za kolaže i fotografiju je zadužen Dino Hrustanović, a za naraciju Nina Đogo, Amira Ičindić i Jasmina Alibegović.

Zlatko Baračkai je rođen u Sarajevu 1982. godine. Školovao se u Sarajevu, Budimpešti, Hagu i Birminghamu. Njegova umjetnička djelatnost je raznolika, bavi se suvremenom kompjuterskom kompozicijom, slobodnom improvizacijom i svira gramafon - skreč.

Nakon dužeg bavljenja izgradnjom senzorskih ekstenzija za instrumentaliste, koristi slične tehnologije za kreiranje interaktivnih okruženja za posjetioce u izložbenom kontekstu.

Trenutno završava doktorske studije u Birminghamu, gdje predaje predmete vezane za digitalan zvuk.