|

U subotu otvorena vrata pozorišta širom Bosne i Hercegovine

U subotu otvorena vrata pozorišta širom Bosne i Hercegovine
17
E. Lj.
15.11.2019. u 13:13
1
komentara
17

dijeljenja
U subotu otvorena vrata pozorišta širom Bosne i Hercegovine Foto: D. Ć./Klix.ba
Noć teatra će u subotu. 16. novembra, biti obilježena u 14 bosanskohercegovačkih gradova u kojima će vrata pozorišta biti širom otvorena.
Koordinatorica Noći teatra Merima Handanović je istakla značaj realizacije i širenja programa Noći teatra iz godine u godinu, što pokazuje značaj teatra i teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovine. Naime, BiH je jedna od jedanaest zemalja u Evropi koja obilježava Noć teatra treće subote u mjesecu novembru i pruža mogućnost upoznavanja pozorišta iz druge vizure. Ove godine je prijavljeno 19 učesnika iz cijele BiH koji će izvesti 29 programa u 14 bh. gradova. Pored pozorišnih predstava, koje su osnovni program ove manifestacije, 16. novembra će širom BiH biti upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, obilasci pozorišta, defilei, radionice za djecu i odrasle, online-teatarske izložbe, kao i drugi prigodni sadržaji. Od 19 prijavljenih učesnika, pored pozorišta, učesnici su akademije, muzeji, kulturno-sportski centri, centri za kulturu, udruženja, i slične ustanove.

Denis Krdžalić, izvršni producent ove manifestacije, najavio je centralni događaj 10. noći teatra BiH koji će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica premiejrnom izvedbom međunarodnog koprodukcijskog projekta "Othello“ koji će biti izveden u 19.30 sati. Predstava "Othello“ je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Produkcije Peripetija Skoplje u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje. Osim toga, Krdžalić je najavio da će u 19 sati u BNP Zenica biti otvorena izložba "Romi na marginama“ koja će biti u znaku Međunarodnog dana tolerancije.

V. d. umjetničkof direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak je istakao zadovoljstvo povodom realizacije ove manifestacije u Sarajevu te je najavio izvedbu predstave "Ožalošćena porodica" prema poznatom tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava će biti izvedena u subotu, 16. novembra, u 19.30 sati.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović je najavila promociju knjige "Laboratorija lutkarstva – bijenale jugoslovenskog lutkarstva Bugojno 1979-1989“ autora Vahida Durakovića koja će biti upriličena u subotu u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo. Na promociji knjige će govoriti: dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, teatrolog Strajo Krsmanović i autor Vahid Duraković, a promocijom će moderirati direktorica Šejla Šehabović.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...