Kultura
0

U subotu navečer na festivalskom repertoaru dvije predstave

FENA
Pretposljednjeg dana ovogodišnjeg 50. jubilarnog Internacionalnog teatarskog festivala MESS publici će se predstaviti umjetnici iz Slovenije i Italije.

U Pozorištu mladih u dva termina 12 i 17 sati bit će izvedena predstava Slovenačkog narodnog gledališča "Bajka o caru Saltanu".

Ova neobična bajka pisana je u stihu i govori o caru koji kao svoju suprugu odabere najiskreniju i najambiciozniju od tri mlade djevojke.

To, međutim, izaziva ljubomoru njenih neuspješnih rivala i njene svekrve Babaruhe zbog čega ih ona tjera na otvoreno more gdje su prepušteni na milost i nemilost svoje nepoznate sudbine.

Režiju je uradio ruski reditelj Aleksandar Anurov, a režiserka obnovljene premijere i glumica u predstavi je Nataša Matjašec Rošker. Scenografiju i izradu lutaka potpisuje Ana Viktorova, a u predstavi igraju još i Ivica Knez i Viktor Maglič.

Na sceni Stolarije Narodnog pozorišta večeras u 19.30 sati bit će odigrana predstava "Pornoboy" talijasnkog pozorišta Babilonia Teatri.

Predstava je fotografski zapis našeg vremena, stvarnosti i kontradikcija, a srž predstave je stalno medijsko bombardiranje informacijama.

Govori o potrebi da se pokaže, hvališe, posmatra i vidi sve. Ova predstava predstavlja našu zasićenu stvarnost.

Režiju su uradili i u njoj glume Enerico Castallani i Valeria Raimondi, a na sceni još i Iliria Dalle Donne.

Nedjelja je posljednji dan Festivala MESS, koji će biti zatvoren predstavom "Posljednja Krapova traka" Samuela Becketta u režiji Roberta Wilsona.