Kultura
0

U subotu naučni skup posvećen književnom djelu Irfana Horozovića

FENA
U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", PEN Centra BiH i časopisa "Odjek" u subotu 22. marta u hotelu "Holiday Inn" bit će održan naučni skup o književnom djelu Irfana Horozovića pod nazivom "Beskrajni zavičaj".

Povod za njegovo organiziranje je šezdeseta godišnjica života pjesnika, pripovjedača, dramskog pisca, romansijera i esejiste Irfana Horozovića te više od četrdeset godina njegovog književnog stvaralaštva. Tokom duge vremenske prisutnosti na književnoj sceni BiH, bivše Jugoslavije i šire, objavio je više od četrdeset naslova.

Održavanje skupa inicirano je i objavljivanjem njegovih "Djela", koja već nekoliko godina izlaze u izdanju kuće "Šahinpašić". Do sada je iz štampe izašlo njih sedam, u planu su još četiri, dok je u pripremi izdavanje i "Izabranih djela za djecu i mlade" u pet knjiga.

Naučni će skup privući veliki broj domaćih autora, ali i onih iz Zagreba, Skoplja te Njemačke. Njime će biti otvoren ciklus događaja kojima će biti obilježen Horozovićev jubilej.

Enver Kazaz, Ivan Lovrenović, Lada Buturović, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Jasmina Musabegović, Ljubica Ostojić, Vojo Vujanović te Zdenko Lešić, samo su neki od domaćih autora koji će različitim vizurama predstaviti Horozovićev opus.

Predsjednik BZK "Preporod" Šaćir Filandra kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o piscu koji se u svom opusu bavio gotovo svim književnim žanrovima.

On je ocijenio da skup pokazuje povišen stepen moralne senzibilnosti i odgovornosti bh. sredine prema domaćim autorima te je i prag kulturne samosvijesti u tom smislu podignut.

Predsjednik PEN Centra Ugo Vlaisavljević istaknuo je da Centar u programskom opredjeljenju ima za cilj izvršiti revalorizaciju stvaralačkog opusa značajnih figura u bh. književnosti. Predstavljanje nekog djela, smatra on, nije dovoljno bez foruma i kritičke javnosti.

Irfan Horozović organiziranje subotnjeg skupa smatra velikom čašću i izuzetnim događajem za jednog pisca te naglašava veliku znatiželju u pogledu pojedinih izlaganja.

U konačnici će izlaganja s naučnog skupa biti objavljena u časopisu "Odjek".