Kultura
0

U subotu koncert "Allegra", u nedjelju Sarajevskog gudačkog kvarteta

FENA
U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, koja se održava od 2. do 9. maja, Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će sutra u Bošnjačkom institutu koncert Ženskog vokalnog ansambla "Allegro".

Ženski vokalni ansambl "Allegro" osnovan je 1998. godine. Sačinjava ga deset djevojaka i dirigentica - umjetnička rukovoditeljica Samra Gulamović.

Ansambl na svom repertoaru ima djela domaćih i stranih kompozitora, a naglasak je očuvanje bogate bh. muzičke tradicije.

Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Fivizzanu, Italija 2001. godine, ovaj je ansambl u kategoriji malih vokalnih ansambala osvojio prvu nagradu izvodeći djela domaćih kompozitora.

Poseban izazov predstavljao je nastup na Drugoj horskoj olimpijadi u Busanu, Južna Koreja 2002. godine. To je najveće takmičenje horova u svijetu, gdje je učešće prijavilo više od 170 horova iz 39 zemalja svijeta.

"Allegro" je, u kategoriji ženski vokalni ansambli, osvojio srebrnu diplomu. Godina 2003. za "Allegro" je značajna i po učešću na Festivalu "Isola del Sole" Grado u Italiji, gdje su osvojile srebrnu diplomu u svojoj kategoriji.

Godine 2007. "Allegro" učestvuje na Internacionalnom muzičkom festivalu "Lloret de Mar" u Španiji i tom prilikom biva proglašen najuspješnijim horom festivala.

Ansambl dobiva poziv za ponovno učešće na spomenutom festivalu u junu 2012. godine.

Koncert Sarajevskog gudačkog kvarteta, uz 45 godina rada pod rukovodstvom Dževada Šabanagića, bit će održan u nedjelju, 6. maja u Bošnjačkom institutu.

Nakon duže pauze publika će opet biti u prilici da posluša koncert ovog izvanrednog gudačkog kvarteta. Snimci s nastupa kvarteta u opkoljenom Sarajevu obišli su svijet, a Kvartet je postao svojevrstan simbol duhovnog otpora Sarajeva.

Sarajevski gudački kvartet počeo je s radom 1968. godine na inicijativu tadašnjeg profesora Muzičke akademije u Sarajevu Kurta Hauzera u čijoj je klasi završio prvi violinist i šef kvarteta Dževad Šabanagić.

Kvartet danas djeluje pod prvobitnim nazivom Sarajevski gudački kvartet, u sastavu Dževad Šabanagić I violina, Korina Stambolić II violina, Ivana Papišta viola i Bogumila Kamenjašević violončelo.

Prije koncerta bit će prikazan film "Sarajevski gudački kvartet" autora Vefika Hadžismajlovića.

Na programu će biti djela T. Uhlika, Đ. Jusića i A. Dvoraka, ulaz na ove koncerte je slobodan.