|

U subotu "Hasanaginica" na "banjalučki način"

U subotu "Hasanaginica" na "banjalučki način"
0
F
FENA
12.12.2012. u 12:54
4
komentara
0

dijeljenja
U subotu "Hasanaginica" na "banjalučki način"
Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u subotu, 15. decembra, premijerno će izvesti predstavu "Hasanaginica" dramskog pisca Ljubomira Simovića, u režiji Olje Đorđević.
Kada je 1974. godine "Hasanaginica" prvi put izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Ljubomir Simović je rekao: "Historija Hasanaginice, koja je nesumnjivo općepoznata, morala je, na ovaj ili na neki drugi način, da bude pretvorena u potpunu nepoznatu".

Morali su se potražiti moderniji sadržaji, novi likovi, aktuelnije motivacije, pa se, prema tome, moralo progovoriti i novim jezikom.

"U banjalučkoj Hasanaginici, na pragu 2013. godine, potrebno je, čini se, pronaći opet neku novu nepoznatu", navodi rediteljica Olja Đorđević.

Ona, u opisu predstave, ističe da se mnogo toga promijenilo od vremena kad su narodni pjevači tu priču o nesretnoj ženi age Arapovića pjevali kao baladu s koljena na koljeno, a opet mnogo toga je ostalo i isto.

"Hasanaginica 2013. godine, također živi u muškom svijetu kojim vladaju vrijednosti koje se i dalje temelje na snazi jačeg. Bez obzira na porijeklo svoje utjecajne porodice, bez obzira na obrazovanje i emancipovanost, njen glas je uvek slabiji, njene odluke manje važne. I dalje se zna šta njoj ’priliči, a šta ne’, koje su njene dužnosti i uloge, a gdje joj nema mjesta. Od nesretne ljubavi koja propada jer nije u skladu sa političkim apetitima njene porodice, do propalog braka koji se završava onim što je ubija - odvajanjem od djeteta u kolijevci", sve je van njenog domašaja i van njene volje. Oko nje svi “kroje Allaha po sebi, k’o da je Allah košulja“, navodi Đorđević.

Ta rečenica, smatra, nekako opisuje religijsko-nacionalnu ostrašćenost mladih u svim zemljama naših bivših republika, koji su zadojeni strahom i borbom za golo preživljavanje svojih roditelja, odrasli u jednu homogenu agresivnu grupu, koja se krsti i klanja na različite načine, ali čiji bog ima isto lice nasilja gdje god da pogledamo.

"Učili su nas da 'na mladima svet ostaje', a Simović to na svoj način kaže - 'ne znaju da je sudija u kolijevci'. Sudija je bio u kolijevci i 90-tih godina prošlog vijeka, a čini se da sada, ovih godina, dobijamo i presudu. Izvitopereni principi, iščašena religioznost, emocionalna osakaćenost, netolerancija svake vrste - osnovne su odlike generacije koja sada predstavlja našu bližu budućnost. A ako je suditi po njima, ta budućnost će biti kao i oni, bahata, beskrupulozna i surova. Ovo je priča o ženi kojoj u takvom svijetu nema mjesta", zaključuje rediteljica.

Predstava "Hasaganica" u Banjoj Luci se izvodi prvi put nakon 37 godina.

Hasanaginicu igra Nikolina Jelisavac, a Hasanagu Željko Erkić, prvi glumac koji će odigrati ovu rolu na banjalučkoj sceni nakon doajena glumišta ovog grada Adema Ćejvana.

Prva repriza predviđena je za četvrtak 20. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...