Kultura
0

U subotu Dani sevdaha Vranduk Zenica 2011.

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Peta po redu manifestacija Dani sevdaha "Vranduk - Zenica 2011" održat će se u subotu, 23. jula, na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kod Zenice.

Festival je takmičarskog karaktera, a za festivalske nagrade - zlatni, srebreni i bronzani Vrandučki zvekir takmičit će se mladi pjevači iz Bihaća, Sarajeva, Goražda, Srebrenika, Tuzle, Mostara, Gradačca, Breze, Kaknja, Visokog, Tešnja i Zenice.

U revijalnom dijelu programa nastupit će poznati izvođači sevdalinke Sejo Pitić, Nusreta Kobić i Ramiz Brkić, te pobjednici prošlogodišnjeg festivala Azra Husarkić, Ibro Bublin i Zanin Berbić.

"Osim u pjesmi sevdalinki, posjetioci tvrđave Vranduk bit će u uprilici da uživaju u folkloru, rukotvorinama, starim suvenirima, igri, narodnoj nošnji i tradicionalnim jelima", kazao je Avdo Ismić, osnivač i direktor zeničkog festivala sevdalinke.

Organizator "Dana sevdaha" je Udruženje "Biseri sevdaha" iz Zenice, a generalni pokrovitelj je Općina Zenica. Povodom malog jubileja manifestacije izdata je i publikacija, te DVD sa 17 najljepših sevdalinki sa prethodnih festivala.