Kultura
0

U Štokholmu otvorena izložba "Jajce – kraljevski grad"

Sarajevo-x.com
Ambasador Bosne i Hercegovine u Štokholmu Darko Zelenika sudjelovao je 14. februara 2009. godine u programu svečanog otvaranja izložbe o gradu Jajcu pod nazivom "Jajce – kraljevski grad", postavljene u Muzeju svjetske kulture u Geteborgu.

Izložbu u slici i riječi o gradu Jajcu i njegovoj kandidaturi za UNESCO-vu listu kulturnog naslijeđa, suorganizirali su Cultural Heritage Without Borders (CHWB), Muzej svjetske kulture u Geteborgu, Muzeji Univerziteta u Geteborgu, te Ambasada BiH u Štokholmu.

Prema riječima generalnog sekretara CHWB-a Per Arnea Stroberga, cilj izložbe je upoznati švedsku publiku i zajednicu državljana BiH sa velikom podrškom švedske Vlade gradu Jajcu tokom poslijeratne rekonstrukcije kulturnog naslijeđa naše zemlje, kao i promovirati kulturno-historijske i prirodne vrijednosti Jajca i njegovu kampanju za uvrštavanje na UNESCO listu svjetskog naslijeđa.

Ova putujuća izložba je postavljena do 14. marta 2009. godine u Geteborgu, nakon čega će biti postavljena u Helsingborgu i Štokholmu.