Kultura
1

U Stocu večeras završava manifestacija "Slovo Gorčina"

FENA
Stolac
Stolac
Lutkarskom predstavom "Odkamena priča" Studija lutkarstva Sarajevo i SARTR-a te koncertom virtuoza Edina Karamazova, večeras u Stocu završava trodnevna manifestacija "Slovo Gorčina.

Među ovogodišnjim sadržajem programa manifestacije izdvojila se između ostalih promocija zbornika radova Slovo o Maku.

Zbornik je izdat ove godine u sklopu Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Mostaru, a rezultat je rada Međunarodnog naučnog skupa prošle godine. Štampan je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Također, promovirana je knjiga "Jezik i stil Maka Dizdara" Muhameda Šatora, organiziran je okrugli sto o književnosti "Pjevati o ratu poslije rata" te predstavljena zbirka poezije "Priručnik za levitiranje" Velida Beganovića koji je prošlogodišnji dobitnik nagrade Mak Dizdar.

Prvog dana manifestacije, u petak, 23. augusta, dodijeljena je književna nagrada "Mak Dizdar". Prvonagrađeni je Bojan Krivokapić iz Novog Sada, drugu nagradu je osvojila Safija Vehabović iz Zenice, dok je treću nagradu osvojila Aldina Medija Ligata iz Sarajeva.

Za razliku od prošle godine, konkurs za ovogodišnju nagradu proširen je na regiju, te se osim bh. pisaca, nagrađuju i pisci iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.