Trajat će tri dana
9

U Stocu večeras počinje Slovo Gorčina, festival kulture sa dugom tradicijom

L. K.
Svečano otvorenje Festivala kulture Slovo Gorčina, na kojem će kroz tri dana biti održani koncerti, predstave, izložbe, promocije knjiga i ostalo bit će upriličeno večeras, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja s početkom u 20 sati, recitalima pjesnika Amira Brka i Roberta Pehara.

Nakon toga će u avliji Đulhanumine kuće uslijediti koncert sarajevskog electro dua Basheskia & Edward EQ, čiji su rijetki živi nastupi poslastica za publiku, a doživljaj će upotpuniti i VJ-ing performans Edite Gazibare.

I ove godine organizatori pokušavaju oživjeti duh Maka Dizdara i ideju festivala koji objedinjuje i na jedno mjesto, u Stolac dovodi cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Važna dio festivala je i Stolački ljetni univerzitet koji počinje sutra, predavanjem profesora Dragana Markovine, a nakon njega uslijedit će i predavanja prof. Tomislava Brleka i Štefice Galić. Ovogodišnja tema univerziteta je OTPOR!, a organizuje se u saradnji s Fodacijom Friedrich Ebert, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Europe).

Festival će se održavati do nedjelje, 28. jula, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje dobitnice nagrade Mak Dizdar.