{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu promocija antologije "Da je barem devedeset treća"

F
1.5.2010. u 16:27
0
0
U srijedu promocija antologije "Da je barem devedeset treća"
0
U srijedu promocija antologije "Da je barem devedeset treća"
Marko Vešović
Antologija poezije "Da je barem devedeset treća" (Decenija i po bh. stvaralaštva), u izboru Marka Vešovića, objavljena je u Izdavačkoj kući "Dobra knjiga".
Sarajevski književni sat u povodu objavljivanja ove antologije održat će se u srijedu, 5. maja, u Multimedijalnom centru "Mak".

U predstavljanju Antologije učestvuju Vešović, Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić. Stihove će govoriti glumac Miodrag Miki Trifunov.

Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika s područja Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

Kako antologičar navodi, dok mu je pjesništvo u Federaciji bilo uglavnom poznato, poezija koja je nastajala u Republici Srpskoj bila mu je do nedavno neznana. Kako Vešović priznaje, ta nepoznanica bila je na njegovu sramotu, a u poeziji je uživao.

Vešović ističe i preokret kada je riječ o ženskom pjesništvu u BiH. Kako kaže, prije rata "ženski pjesnici bili su rijetki kao po groblju jagode, što bi rekli u Crnoj Gori", ali u zadnjih 15 godina žene su preuzele ozbiljne mjere pritiv dominacije muškaraca u ovdašnjem pjesništvu.

Antologiju "Da je barem devedest treća" čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver, Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: